Da! Bubuljice od stresa su stvarne, a ovo pomaže da nestanu!

Da! Bubuljice od stresa su stvarne, a ovo pomaže da nestanu!

Da! Bubuljice od stresa su stvarne, a ovo pomaže da nestanu!

Autor: Ana Plavšić

Da li izlaze bubuljice od stresa? Da li je ovo uopšteno povezano ili je slučajnost? Saznajte kako stres okida bubuljice na licu i telu i kako protiv njih.

Spremili detaljno uputstvo i objašnjenje u kakvoj su zapravo vezi stres i bubuljice i koji su načini borbe protiv bubuljica na nervnoj bazi.

Pre nego uđemo u trag bubuljicama, hajde da vidimo ono osnovno:

Šta je to u stvari stres i zašto je toliko opasan po naše celokupno zdravlje?

Stres je prirodna svakodnevna pojava koja se događa pri pokušaju organizma da se prilagodi nekoj neočekivanoj životnoj nevolji, izazovu, događaju ili situaciji. Obično je to loša reakcija tela koja nastaje kao rezultat pokušaja prilagođavanja na iznenadni uticaj, gde najviše trpi psihičko i telesno stanje.

Stres je bilo koje opterećenje vašeg emocionalnog ili fizičkog bića. Široko definisano to može biti dosta toga, ali ovde ćemo ga definisati kao bilo kakav preterani emocionalni ili fizički napor.

Možda vas čudi da ova definicija uključuje i fizički napor. Mnogi ljudi gledaju na stres samo kao emocionalno pitanje, ali kada govorimo o bubuljicama od stresa, najbolje je uvrstiti i preterano fizičko naprezanje u ovu definiciju, budući da obe vrste stresa mogu doći u igru.

Šta sve uzrokuje akne i gde je tu stres?

 • Prekomerna proizvodnja ulja
 • Folikul dlake začepljen uljem i mrtvim ćeljama kože
 • Bakterije
 • Prekomerna aktivnost neke vrste hormona (androgena)

Akne se obično pojavljuju na vašem licu, čelu, grudima, gornjem delu leđa i ramenima, jer ta područja kože imaju najviše ulja koja luče lojne žlezde. Folikul dlake povezan je sa lojnim žlezdama.

Obično se javljaju bele bubuljice sa gnojem, crvene upalne, mitiseri i potkožne bubuljice. Bubuljice mogu biti veoma uporne i stvarati vam dodatnu nervozu zbog izgleda. Faktori koji mogu još više pogoršati stanje akni :

 • Hormon. Androgeni su hormoni koji se povećavaju kod dečaka i devojčica tokom puberteta i uzrokuju povećanje lojnih žlezda i povećanje sebuma te stvaranje pubertetskih bubuljica. Hormonalne promene tokom trudnoće i upotreba tableta za kontracepciju isto mogu uticati na proizvodnju sebuma.
 • Određeni lekovi. Primeri uključuju lekove koji sadrže kortikosteroide, testosteron ili litijum.
 • Ishrana. Istraživanja pokazuju da određena hrana, uključujući obrano mleko i hrana bogata ugljenim hidratima – poput hleba i čipseva – mogu pogoršati akne.
 • Higijena. Akne nisu uzrokovane prljavom kožom. Zapravo, čišćenje kože previše ili čišćenje oštrim sapunima ili hemikalijama iritira kožu i može učiniti izgled akni još lošijim.
 • Kozmetika. Kozmetika ne mora nužno da utiče na akne, pogotovo ako koristite šminku bez ulja, koja ne začepljuje pore (nekomedogena) i redovno skidate šminku. Zato dobro birajte kozmetiku koju ćete da koristite.
 • Stres. Stres može pogoršati akne. Obzirom da je ovo naša tema, detaljno ćemo opisati i na koji način.

Detaljna briga o licu i o bubuljicama je stalno neophodna ako imate problematičnu kožu, a posebno još i onda kada znate da ćete biti pod stresom. Najbolji način da se za to pobrinete je prirodan.

***Ksenija nam je oktrila svoju tajnu i kako je ona uspela da svoje bubuljičavo i masno lice dovede u red. Sada joj je lice čisto i problema sa bubuljicama nema. I vi možete saznati o čemu se radi tako što ćete pročitati njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Zašto nastaju bubuljice od stresa?

Kada doživljavate stres, vaša nadbubrežna žlezda počinje ubrzano da radi. Povećavaju se androgeni (muški hormoni), koje ova žlezda proizvodi. Viši nivo ovih hormona direktan je uzrok bubuljica od stresa. To dovodi do pojačanog lučenja sebuma, a sa njim u direktnoj vezi su i akne.

akne od stresa

To se posebno vidi kod žena koje proizvode znatno veći procenat androgena u nadbubrežnoj žlezdi nego muškarci. Tako se može i objasniti zašto stres utiče na žene više od muškaraca kada su u pitanju bubuljice od stresa.

Pritisli su vas rokovima na poslu, šef je stalno zahtevan i nešto traži od vas. Kod kuće deca prave probleme, ne stižete da se odmorite i posvetite samo sebi. Gomila problema i gomilanje stresa za vas. Jeste li ikada primetili da vam koža bukne baš u takvim trenucima i da vam se, kako čudno, jer odavno ste izašli iz puberteta, baš tada pojavi bubuljica na licu?

Verovatno da nije samo vaša mašta i da niste umislili. Ima veze i te kako. Kada već imate bubuljice na licu i dođete u stresnu situaciju, čini se da je stanje akni još gore.

Drugim rečima, emocionalni stres nije uzrok nastanka bubuljica na licu , ali može pogoršati stanje kod nekog ko već ima poremećaj kože.

Dugo vremena su lekari sumnjali da stres pogoršava akne, ali dokazi su uglavnom bili nepotpuni. Međutim, poslednjih godina istraživanja pokazuju da su lekari na dobrom putu.

Godine 2003. istraživanje objavljeno u Arhivu dermatologije otkrilo je da su studenti imali više akni po licu tokom ispita i ispitnih rokova, period u kom su bili pod stresom, u poređenju sa periodom bez testiranja, kada su bili opušteniji. Akne su direktno dovedene u vezu sa povećanjem stresa, zaključili su istraživači.

Ipak, istraživači ne znaju tačno kako stres pogoršava i utiče na akne. Oni znaju da ćelije koje proizvode sebum imaju receptore za hormone stresa. Sebum je masna materija koja se meša sa mrtvim ćelijama kože i bakterijama kako bi začepili folikul dlake, što dovodi do bubuljica ili akni i mitisera. Ali to je samo trag, a stvarni mehanizam ostaje još uvek nedostižan i ne baš potpuno jasan.

Vratimo se na istraživanje u vezi sa studentima i ispitnim rokom. Istraživači su pretpostavili da povećanje akni od stresa može biti posledica većeg nivoa sebuma nastalih tokom stresnog perioda.

Međutim, otkrili su da psihološki stres nije značajno povećavao proizvodnju sebuma u tinejdžerskim danima, što je dovelo do toga da sugerišu da akne povezane sa stresom mogu uključiti i druge uzroke.

Bubuljice na dekolteu od stresa

Bubuljice na dekolteu su jako nezgodne jer se obično javljaju u periodu kada je telo otkrveno, i osim što loše estetski deluju, mogu ukazati i na neki ozbiljni zdravstveni problem. Vrlo je česta pojava da se bubuljice nastanjuju na dekolteu kada je telo pod stresom, jer telo tada luči dosta kortizola, što izaziva prekomerno znojenje koje dodatno opterećuje kožu i začepljuje pore.

Kroz kožu je smanjen protok kiseonika i hranljivih materija pa se kao posledica javljaju bubuljice. Bubuljice na vratu i dekolteu takođe mogu biti pokazatelj da postoji hormonski disbalans u organizmu, pa se treba pobrinuti da se svi hormone stave pod normalu. Kada se izbalansiraju hormonske promene sa smanjnjem stresa, i same bubuljice će se na dekolteu izgubiti.

Kako izgledaju akne od stresa?

Akne od stresa imaju totalno drugačiji izgled u odnosu na one koje su nastale kao posledica infekcije ili čak genetske predispozicije. Kao što i znamo, akne su upaljene crvene površine na licu koje obično dosta i gnoje.

Akne od stresa jesu crvene tačkice, ne tako upaljene i krupne, obično ih ima puno i to na mestima ispod brade, vratu i dekolteu. Nisu locirane iznad površine kože, ne gnoje, već su samo upečatljive i dosta svrbe. Ono što ih razlikuje od običnih akni, je to da se mogu raznositi po licu i širiti, peškirom ili nekim ne tako čistim predmetom. Akne od stresa se povlače čim se niz stersnih situacija svede na minimum, a dosta u tome pomažu i zdrava ishrana i boravak na svežem vazduhu.

Lečenje akni nastale na nervnoj bazi

Šta možete da uradite kada već znate zašto se javljaju bubuljice od stresa?

Rešenje može uključiti benzoil peroksid, retinoide, antibiotike nanesene na kožu ili da ih pijete, hormonske terapije, i u teškim slučajevima izotretinoin.

Osim toga, kada imate bubuljice od stresa, možete posetiti i psihologa kako bi uzeli u obzir pre svega rešenje vaših stresnih situacija.

Dakle, morate rešavati pre svega uzrok, a zatim i posledice, što akne od stresa zapravo i jesu.

I ne samo što ćete smanjiti stres, i rešiti svoje probleme, već ćete na taj način pomoći sebi oko izgleda i lepšeg lica bez bubuljica. Zato nemojte da vam bude neprijatan odlazak kod psihijatra.

Stres može pogoršati akne kroz povećan nivo hormona i povećanu upalu u telu. To se posebno odnosi na žene. Međutim, zabrinutost zbog stresa naravno samo će ga pogoršati. Vežbanje, duboko disanje i / ili meditacija i odgovarajući odmor mogu vam biti od pomoći.bubuljice od stresa

Prirodni načini da se otarasite bubuljica od stresa

Najbolji način da se rešite bubuljica od stresa je da sprečite stres na prvom mestu. Dakle, pravi recept za sprečavanje bubuljica na nervnoj bazi leži u izbegavanju stresa pre svega.

Sada sigurno mislite, kako je lako to reći, ali treba to i učiniti. Ne brinite, postoje načini. Sve je do vas, vaše želje i istrajnosti. Budite uporni. Pa zar ne radite sve to zbog svog zdravlja i lepote ?

Da vidimo šta se to preporučuje, kao najbolji način za rešavanje ovog neprijatnog problema.

 • Vežba. Sve dok ne preterate, vežbanje je daleko i dalje najbolji način za smanjenje emocionalnog stresa. Neka vaše srce pumpa i više kiseonika će doći u mozak, što će kao rezultat dovesti do manje stresa. Pokušajte da šetate barem tri puta nedeljno na svežem vazduhu, pola sata ili više. Ne verujete u to? Pokušajte i videćete. Osetićete neverovatnu razliku i olakšanje.

Odvojite vreme svaki dan za meditaciju ili za vežbe dubokog disanja. Čak i 8 do 15 minuta mirne meditacije za vas svakog jutra učiniće veliku razliku za mnoge ljude. Meditacija i vežba su dva najbolja saveznika u borbi protiv stresa. Tako isto tai chi i joga.

 • Dobar noćni san. Dovoljno sna svaki dan i te kako je važno za vaš organizam. Nedostatak sna podstiče povećanje hormona stresa kortizola, što na kraju dovodi do akni na vašem licu. Vaša koža će ceniti, kada joj priuštite dovoljno vremena za spavanje.

Odlazak na spavanje, i buđenje u isto vreme, takođe mora da spada u vašu svakodnevnu rutinu.

 • Izbacite cigarete. Mslite da stresne situacije rešavate cigarama? Varate se. Dokle ćete zaista da verujete u to?
 • Izbacite šećer iz svoje ishrane. Mnogo ste se iznervirali, i šta ćete prvo uraditi nego pojesti omiljenu čokoladu. Opet, pogrešno. Šećeri vode u upalni ciklus u telu koji mogu dovesti do nastanka bubuljica od stresa. Smanjenje šećera smanjuje metabolički stres vašeg tela i može vam pomoći u očuvanju vaše kože.Pročitajte kako treba da izgleda ishrana protiv bubuljica.
 • Izbegavajte dodirivanje kože. Nemojte sami sebi biti lekar. To se nikako ne preporučuje. Dodirivanje, čačkanje ili ceđenje bubuljica, može vas dovesti u još goru situaciju, a osim toga, posle svega ostaće vam i ožiljci na vašem licu. Nemojte više i često prati lice ili agresivno trljati kožu. Sve ove navike će pogoršati lošu situaciju povećanjem iritacije kože i upale.
 • Koristite nežnu hidratantnu kremu za negu kože koja pomaže u zaštiti i smirivanju . Koristite proizvode bez recepta prema uputstvu proizvođača, kao što su gelovi za bubuljice, dokazani kao najbolji u rešavanju problema sa aknama.

Posetite svog dermatologa koji vam može dati privremene terapije ili oralne lekove koji mogu pomoći u borbi protiv bubuljica od stresa. Tretmani protiv bubuljica na nervnoj bazi široko se razlikuju i trebalo bi da vam prepiše lekar prema vašoj specifičnoj vrsti kože i aknama.

Koristite kreme za bubuljice. Na našem tržištu nalazi se veliki broj prirodnih preparata koji vam uspešno mogu pomoći kod rešavanja bubuljica od stresa. Ovo se pre svega odnosi na gelove za bubuljice, koji uglavnom daju najbolje rezultate kod bubuljica. Probajte i uverićete se sami.

Maske protiv bubuljica od stresa

Možda ćete se iznenaditi kad otkrijete da već imate nekoliko tretmana protiv akni kod kuće – i u vašoj kuhinji. Sastojci kao što su krastavci, zobene pahuljice, grožđe i kvasac, mogu se pomešati i napraviti sjajnu masku protiv bubuljica .

Ukoliko sebe nagradite domaćom maskom za lice možete sebi pomoći da sprečite ili očistite akne i bubuljice i održite vašu kožu sjajnom, vlažnom i zdravom.

Grožđe

Dohvatite nekoliko svežeg grožđa sa frižidera, i dobićete jednostavan način čišćenja lica. Isecite dva ili tri zrna grožđa na pola i protrljajte nežno preko lica i vrata. Osetićete prijatan piling, a rezultati će vas oduševiti.

Krastavac

Ispasirajte jedan krastavac i pomešajte sa 1 šoljicom zobenih pahuljica. Pomešajte 1 malu kašiku ove maske sa 1 kašikom jogurta i nanesite je na vaše lice. Ostavite da stoji oko 30 minuta, a zatim nežno isperite.

Još jedna super maska od krastavca, učiniće prijatno hlađenje vašem licu, a umirujuće dejstvo maske pomoći će vašoj koži da izgleda glatko, jer često može biti gruba od akni.

Napravite pastu od jednog krastavca, dakle dobro ga ispasirajte, iscedite vodu, zatim dodajte 1 kašiku šećera i dobro promešajte. Nanesite na vaše lice i ostavite da stoji oko 10 minuta, a zatim operite lice hladnom vodom.

Jednostavna maska od meda

Pre nanošenja ove maske, isperite lice toplom vodom kako biste otvorili pore. Zatim nanesite med za lice i ostavite ga na koži oko 30 minuta. Isperite med toplom vodom, a zatim ponovo isperite hladnom vodom da biste zatvorili pore.

Maska od kvasca i jogurta

Masna koža je sklona aknama, još ako na to dodate stres, onda je vaš problem samim tim veći. Ovaj kućni lek može smanjiti višak ulja i pomoći vamkod rešavanja problema sa bubuljicama od stresa. Da biste napravili masku, pomešajte 1 malu kašiku pivskog kvasca sa malim jogurtom kako bi se stvorila kompaktna maska za lice.

Nanesite je temeljno na sva mesta na licu gde se nalaze bubuljice na licu i ostavite da stoji od 15 do 20 minuta. Isperite toplom vodom, a zatim hladnom vodom da biste zatvorili pore.

Zobena maska za lice

Zobena kaša ima umirujuće dejstvo, a ova jednostavna maska od zobenih pahuljica može vam pomoći kod problema sa bubljicama na nervnoj bazi. Pomešajte 2 kašičice zobenih pahuljica, 1 malu kašiku sode bikarbone i dovoljno vode da se formira testo. Namažite masku po celom licu, ostavite da stoji oko 10 minuta i nežno je isperite na kraju mlakom vodom.

Maska za lice od limuna

Ovo je sjajan lek za sve bubuljice, koje možete koristiti za sve tipove kože. Iscedite pola limuna i pomešajte sok sa jednom belancetom. Nanesite na lice i ostavite masku na licu preko noći dok spavate. Ujutro, operite lice toplom vodom. Pazite samo na deo oko očiju.

Domaće maske za lice mogu podmladiti vašu kožu i pomoći kod problema sa aknama od stresa- a svi ovi recepti, kao što ste videli, koriste zajedničke sastojke koji se nalaze već u vašoj kuhinji. Isprobajte jedan ili više ovih tretman za lečenje bubuljica od stresa i videćete kako vaša koža reaguje.

Kada izaberete masku koja najviše prija vašem licu, slobodno je koristite jednom nedeljno. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

Nemojte dopustiti sebi da vas stres nadjača. Oduprite mu se uz pomoć tehnika o kojima smo pričali, i videćete brzo rezultate. Otvorite se prema životu i uživajte. Osmeh na lice, to ne zaboravite.

Izvori:

https://www.health.com/condition/acne/stress-acne

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28871928/

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/stress-and-acne

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409

POVEZANI ČLANCI

POTKOŽNE BUBULJICE i kako ih se PRAVILNO rešiti

Ima razlike! Prepoznajte mehaničke akne i pobedite ih!

Prirodna kozmetika za akne! Proverena i moćna!

Znate li? Pojedine biljke protiv akni su fenomenalne!

Detaljno uputstvo kako očistiti lice od bubuljica!

Znate li šta su pustule i kako ih se otarasiti?

Majorka akne nisu dečija igra! Sprečite ih!

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković

Papule na licu: izgled, nastanak i lečenje!

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković

Bubuljice posle brijanja mogu nestati uz par trikova!

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković

Acne conglobata su ozbiljne! Šta pomaže protiv njih?!

arrow

Lepota

Autor: Ivana Stojanović