Da li držite VRATA od spavaće sobe OTVORENA dok spavate? Postoji važan razlog zašto to NIJE DOBRO!

Dom i porodica

Navika često vodi ljude da ostavljaju vrata spavaće sobe otvorena kako bi bolje čuli decu ili radi bolje cirkulacije vazduha u sobi. Međutim, da li su vrata vaše spavaće sobe otvorena ili zatvorena može da bude pitanje „života i smrti“.

Izvor: Jutarnji.hr  |  

Foto: Sompetch Khanakornpratip/Shuttrstock

Foto: Sompetch Khanakornpratip/Shuttrstock

.

Institut za istraživanje bezbednosti (FSRI) je sproveo obimno istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Rezultati su pokazali da većina ljudi smatra da je sigurnije spavati sa otvorenim vratima. Međutim, istina je suprotna.

Kada su vrata zatvorena, usporava se širenje vatre u slučaju požara, smanjuje se količina otrovnog dima, povećava se nivo kiseonika u prostoriji i smanjuje temperatura.

U poslednjim decenijama, vreme potrebno za bekstvo od požara se dramatično smanjilo sa 17 na 3 minuta ili i manje. To je uglavnom zbog veće upotrebe veštačkih materijala u građevinarstvu, nameštaju i dekorativnim predmetima. Čak i otvoreni prostori u zgradama su sada opasniji za brzo širenje požara nego što su bili ranije.

U Sjedinjenim Američkim Državama, bezbednosne organizacije su zajedno sa vatrogascima sproveli veliku kampanju kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da zatvorena vrata mogu igrati ključnu ulogu u spasavanju ljudskih života. Takođe, preporučuju da se vrata dečje sobe drže zatvorena. Ovo zaista može da spasi živote, ističe FSRI.

Read More