Da li je crni hleb zaista zdraviji od belog?

pixabay.com

Hleb je popularna i nezaobilazna namirnica koja se svakodnevno koristi širom sveta.

Postoji mnogo različitih vrsta hleba, ali najčešće se konzumiraju beli i crni hleb. Ono što svi možemo često da čujemo je tvrdnja da je crni hleb mnogo zdraviji od belog. Dijetetičarka Ruči Parmar govorila je o glavnim razlikama među njima, ali i odgovorila na pitanje koja je od ove dve vrste hleba zapravo zdravija opcija.

Iako dijetetičarka objašnjava da nema velike razlike u kalorijama, velika je razlika kada su u pitanju hranljive materije.

– Kada su u pitanju hranljive materije, crni hleb definitivno ima više hranljivih materija od belog. I dok se crni hleb pravi od delova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, beli hleb se pravi od takozvanog endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu belu boju – objasnila je za portal Pinkvilla.

Crni hleb je hranljiviji jer sadrži više vlakana i hranljivih materija od belog hleba. Takođe je bogatiji vlaknima i sadrži veće količine vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, mangana, cinka i bakra.

– Crni hleb je svakako mnogo zdraviji i sadržajniji što se tiče ishrane i kalorija. Zato je nutritivna vrednost crnog hleba posebno pogodna za odrasle i ljude koji pokušavaju da izgube višak kilograma – istakla je Parmar.

Read More