Da li je krvarenje iz nosa novi simptom kovida?

EPA/Zoltan Balogh

Kako se delta soj širi, tako se množe i pitanja da li je neka tegoba koju imamo možda novi znak Covid-19. U poslednje vreme sve češće se kao simptom bolesti pominje krvarenje iz nosa.

Za sada nema naučnih dokaza da je krvarenje iz nosa znak Covid-19. Ipak, poznato je već da informacije o ovoj bolesti pristižu non-stop, pišu na sajtu Health. Zato ne treba da čudi ako se ova tegoba uskoro nađe na listi pokazetelja bolesti, kao što se dešavalo i sa drugim simptomima koji su vremenom dodavani na taj spisak.

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je gubitak krvi iz tkiva koje oblaže unutrašnjost nosa. U nosu se nalazi dosta krvnih sudova blizu površine, u sluznici nosa, što olakšava krvarenje. Krvarenje iz nosa nije ništa neobično jer brojke govore da do 60 odsto ljudi tokom života ima barem jedno krvarenje iz nosa, kažu podaci klinike u Klivlendu.

A uzroci tome su brojni. Među njima su čačkanje nosa noktima, infekcija gornjih disajnih puteva i sinusitis, jako duvanje nosa, guranje stranog predmeta u nos, povreda nosa ili lica, alergije, lekovi za razređivanje krvi, prekomerna upotreba spreja za nos ili pka zloupotreba droga.

Koji su simptomi kovida

Za ovih godinu i po dana svi smo naučili osnovne simptome kovida, ali nikad nije naodmet podsetiti ih se.

Kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, to su:

– groznica ili drhtavica

– kašalj

– kratak dah ili otežano disanje

– umor

– bolovi u mišićima i telu

– glavobolja

– gubitak ukusa ili mirisa

– upaljeno grlo

– začepljenost ili curenje iz nosa

– mučnina ili povraćanje

– proliv

CDC ipak ističe da lista ne uključuje sve moguće simptome.

I onda – da li je krvarenje iz nosa znak Covid-19?

Izgleda da nije, iako se o tome u poslednje vreme dosta govori, jer većina lekara kaže da u praksi uglavnom nije bilo takvih slučajeva, poručuju na sajtu Health.

– Nisam video da je krvarenje iz nosa deo simptoma koji se javljaju kod Covid-19 – kaže za portal Health stručnjak za zarazne bolesti Ameš A. Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins.

Doktor Ričard Votkins, lekar zaraznih bolesti i profesor interne medicine na Medicinskom univerzitetu u severoistočnom Ohaju, slaže se sa tim. On je za Health kazao kako nikada nije video da se to dešava kod pacijenata sa kovidom.

Džon Selik, lekar zaraznih bolesti i profesor medicine na Univerzitetu u Bafalu, ističe da krvarenje iz nosa definitivno nije glavni simptom Covid-19. On podseća i da smo u dobu godine kada ljudima ionako krvari nos zbog alergija i boravka u klimatizovanim prostorijama.

Može da bude nuspojava drugih simptoma kovida

Međutim, krvarenje iz nosa može da bude nuspojava nekih simptoma kovida.

– Očigledno, ako neko ima nazalne simptome i snažno duva nos, moglo bi da se desi krvarenje – kaže dr Adalja.

Dr Selik se slaže.

– Viđamo ljude sa krvarenjem iz nosa sa drugim respiratornim virusnim infekcijama, pa me ne bi iznenadilo – kaže on.

Ipak, dr Selik dodaje:

“Ne mogu reći da je većina pacijenata sa kovidom koje smo videli u bolnici krvarila iz nosa.”

Na kraju se da zaključiti da, ako nos počne da vam krvari, a nemate druge simptome, verovatno nemate Covid-19. Ali ako vam krvarenje iz nosa dođe zajedno sa drugim znacima virusa, poput groznice i kašlja, distancirajte se od drugih i obratite se lekaru.