Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda?

Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 1Foto: Pixabay/ YamaBSM

Sva ta garderoba, u zavisnosti od modela i brenda, košta koliko i za ljude, pa i više, te se često postavlja pitanje da li je ona zaista potrebna ili je reč o modi i prestižu?

Veterinari smatraju da je odeća za pojedine vrste pasa neophodna, jer ih čuva od hladnoće, ali ima i onih vlasnika pasa koji preteruju sa oblačenjem svojih ljubimaca.

„Pre svega rekao bih da je stvar potrebe pogotovu kod malih rasa pasa i kod pasa koji imaju kratku dlaku tako da mogu lako da se pokvase, a samim tim i da nazebu. Naravno, kao i u svakoj prilici, modna industrija je to iskoristila, pa možemo videti stvarno nesvakidnjašnje modele kaputića kod naših ljubimaca“, kaže u razgovoru za Danas.rs doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin.

Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 2
Foto: Pixabay/ pasja1000
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 3
Foto: Pixabay/ YamaBSM
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 4
Foto: Pixabay/ Seag68
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 5
Foto: Pixabay/ 947051
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 6
Foto: Pixabay/ OrnaW
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 7
Foto: Pixabay/ MabelAmber

Upitan koliko klimatske promene mogu uticati na to da našim ljubimcima više nisu dovoljni samo dlaka ili krzno, već moramo da ih dodatno utopljavamo, naš sagovornik objašnjava da klimatske promene u smislu otopljenja, kojima smo svedoci ove zime, govore u prilog tome da nije potrebno oblačiti ljubimce, ali dodaje da je zaštita neophodna kada temperature padnu ispod nule.

„Zaštita je tada potrebna pre svega zbog te nagle promene temperatura, (topao stan/hladnoća u spoljnoj sredini), koje mogu uticati na njihovo zdravlje“, dodaje Terzin.

Oblačenje pasa preporučuje u svim situacijama kada je napolju temperatura ispod nule, a naročito kada pada kiša ili ima snega koji se topi.

„U tim uslovima potrebno je posebno obratiti pažnju na gazni deo i šape koje je potrebno zaštiti od leda, snega i soli koja se baca po ulicama. So može naneti ozbiljne povrede na gaznom delu šapa. Kao zaštita su dobre sve hidratantne kreme, a od skoro se i u našim pet šopovima mogu nabaviti i specijalne masti za zaštitiu šapa preko zime“, naglašava Terzin.

Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 8
Vradimir Terzin sa čivavom Foto: Lična arhiva

On ističe da je za sve rase pasa tokom zime, najbolja zaštita, kretanje. Kako kaže Terzin, kada se psi kreću nema bojazni da će njihov organizam početi da se hladi što može dovesti do raznih oboljenja kao i do povreda.

„Pri kretanju njihov organizam se greje i samomim tim stvara oko sebe izolacioni sloj koji štiti od hladnoće. Uvek je kritično ako sa psom dugo stojite napolju i ako to traje preko petnest minuta. Ukoliko ste svesni da će vaš pas na taj način provseti vreme napolju onda ga morate obući i na taj način zaštiti. Posebno je potrebno obratiti pažnju na pse koji su napolju i koji moraju imati ozbiljno izolovane kućice koje odgovaraju njihovoj veličini tako da mogu toplotom svog tela ugrejati prostor u kome borave“, objašnjava veterinar Vladimir Terzin.

Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 9
Foto: Pixabay/ nayounek
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 10
Foto: Pixabay/ macdeedle
Da li je oblačenje pasa postalo potreba ili moda? 11
Foto: Pixabay/ taniadimas

Za nekog moda, za nekog potreba, ali zasigurno obučeni psi privlače pažnju prolaznika na ulicama, a sve je više i modnih dizajnera koji se odlučuju da kreiraju odela za ovu klijentelu. Izbori u Velikoj Britaniji, koji su održani, 12. decembra takođe su bili prilika da vlasnici pasa svoje kostimirane ljubimce prošetaju do biračkih mesta, što je izazvalo i veliku medijsku pažnju.

Najviše je potrebno utopljavati maltezere, bišone…

„Najviše je potrebno je utopljavati male rase (maltezeri, bišoni, džek rasel terijeri itd) , kao i sve rase koje imaju kratke ekstremitete i kratku dlaku. Najčešće svojim klijentima preporučujem odela koja su nepromočiva tako da mogu da ih zaštite od spoljašnje vlage i padavina“, navodi doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin.

Original Article