Da li odmrzavate meso na način koji vam ugrožava zdravlje?

pixabay.com

Ako želite da pripremite meso koje je trenutno zamrznuto i imate nekoliko sati da ga odmrznete, ostaviti ga da se odmrzne na kuhinjskom pultu čini se logičnim rešenjem.

Na taj način ne morate da brinete o neželjenim efektima odmrzavanja mesa u mikrotalasnoj peći ili na drugim “sumnjivim” mestima u kuhinji. Pored toga, na ovaj način se može prirodno rastvoriti na sobnoj temperaturi.

Međutim, ako meso predugo odmrzavate na radnoj površini i na nepovoljnoj temperaturi, mogu nastati ozbiljni problemi. Ostavljanje zamrznute hrane duže od dva sata može dovesti do brzog povećanja rasta bakterija.

Opasno je i kada temperatura prethodno zamrznute hrane dostigne više od 4,5°C, jer se i tada bakterije mogu brzo razmnožavati u hrani.

Da li se meso može ponovo zamrznuti nakon odmrzavanja?

Dok je meso zamrznuto, ono će ostati bezbedno i potencijalne bakterije u njemu će ostati u stanju mirovanja. Ali, kako meso počne da se odmrzava, bakterije će početi da se aktiviraju. Stručnjaci kažu da nikad ne odmrzavate meso na pultu, jer može postati opasno posle dva sata. Ovo vreme se u toplim letnjim mesecima smanjuje na jedan sat, zbog ubrzanog rasta bakterija.

Ako želite da odmrznete meso tokom vrelog letnjeg dana ili bilo kog dana kada je temperatura u vašoj kuhinji visoka, možda bi bilo najbolje da potražite drugu opciju.

Sigurniji način odmrzavanja mesa

Stručnjaci preporučuju da hranu tokom odmrzavanja ostavite u frižideru, gde će ostati na konstantnoj temperaturi od ili ispod 4,5°C, dodajući da je opasno i odmrzavanje mesa u vrućoj vodi. Kažu da su tri najbezbednija načina za odmrzavanje hrane „u frižideru, u hladnoj vodi i u mikrotalasnoj peći“.

Najsigurniji način odmrzavanja mesa je u frižideru, iako može potrajati duže nego kada ga ostavite da se odmrzne na pultu. Zato očistite ostatke koji su tamo stajali predugo i napravite mesta za sledeći obrok koji će biti bezbedno pripremljen i sa mnogo manje bakterija nego kada ostavite meso da se odmrzne na pultu.

Read More