Da li su bosonoge bebe srećnije?

pixabay.com

Vaša beba je opet izula cipele, a vama se od toga diže kosa na glavi? Nauka tvrdi da vaša noćna mora guši dečji rast, razvoj i slobodu.

Naime, mnogi roditelji još uvek veruju da bosonogo hodanje može da uzrokuje češće prehlade te da nije pristojno. Ali, ako se bebe osećaju prijatno i srećno i mogu da se pravilno razvijaju i istražuju, zašto da ne budu bose?

Članak koji je objavio madridski Univerzitet Komplutense snažno zagovara da bebe budu bose.

“Kad im se obuju cipele, lišeni su korisnih opažajnih informacija koje mogu da igraju bitnu ulogu u njihovom centralnom nervnom sistemu”, navode.

Stručnjaci s ovog Univerziteta objavili su studiju pod nazivom “Preventivna pedijatrija: Bosonoge bebe postaju pametnija deca” i uzburkali strasti.

Naime, tokom celog istraživanja kritikuju prodaju i oglašavanje obuće za decu te preteranu pedijatrijsku preporuku da cipele moraju biti na nogicama, što je čin potreban samo za održavanje topline stopala, kažu stručnjaci.

Gentil Garsíja upozorava da pokrivanje detetovih stopala uskraćuje percepciju položaja i kretanja njihovog tela u odnosu na prostor. Prema ovom stručnjaku, motoričke sposobnosti bosonoge dece sazrevaju brže, uz vizuelnu i ručnu koordinaciju. Ističe važnost ostavljanja beba bosonogima i tvrdi da stopala predstavljaju put koji bebu informiše o spoljnom svetu kroz koji se upoznaje s različitim površinama i teksturama.

Na polju neurologije veruje se da su dečja stopala osetljivija na dodir od ruku dok deca ne napune deset meseci, pa tokom tih prvih meseci života stopala obavljaju bitnu funkciju njihovog eksperimentiranja. Odrasli se često osećaju nervozno kad vide bosonoge bebe, ali deci je tako ugodnije i radije će biti gola i bosa nego odevena i obuvena.

Ova tvrdi da, osim što su bosonoga deca srećnija, to doprinosi boljem i bržem sticanju koordinacije i pomaže im da ostvare dublju vezu s okolinom.