Da li vas muči zujanje u ušima? Popijte kafu!

56

Foto: Profimedia

Prema novom istraživanju američkih naučnika, veći unos kofeina kod žena povezan je sa nižim javljanjem tinitusa – stanja kod koga osoba oseća neobičan zvuk u ušima ili glavi, takozvano zujanje u ušima, iako ne postoji nikakav odgovarajući spoljašnji izvor zvuka.

U istraživanju su naučnici obradili podatke prikupljene od žena koje su imale 30 do 44 godine u trenutku kada je započelo ispitivanje 1991. godine, piše Tanjug, a prenosi B92 25. avgusta 2014. godine.

Od tada su, svakih nekoliko godina, prikupljani opsežni podaci o njihovoj istoriji bolesti, ishrani i životnom stilu. 

Slučaj tinitusa istraživači su pripisali ženama, koje su prijavile svakodnevnu prisutnost simptoma ili prisutnost simptoma nekoliko puta sedmično, a u analizu su uključili samo podatke onih ispitanica koje na početku istraživanja nisu imale simptome tinitusa. 

Tako je u istraživanje uključeno 65.085 žena, među kojima je tokom 18 godina zabeleženo 5.289 slučajeva tinitusa. 

Uporedivši unos kofeina i učestalost pojave tinitusa, istraživači su uočili negativnu povezanost – što je unos kofeina bio veći, pojava tinitusa je bila manja. 

Bez obzira na starost, žene koje su unosile 450 do 599 mg kofeina na dan (ekvivalent 4,5 do 6 šoljica kafe dnevno), u poređenju sa onima koje su dnevno unosile 150 mg kofeina (ekvivalent 1,5 šoljicu), imale su 15 odsto nižu učestalost pojave “zujanja u ušima”. 

Iako mehanizam delovanja kofeina na titinus nije jasan, kao moguće objašnjenje autori navode rezultate istraživanja na životinjama koji su pokazali da kofein može direktno da deluje na srednje uho.

Article source: http://www.lisa.rs/zdravlje/11324-da-li-vas-muci-zujanje-u-usima-popijte-kafu.html