Da li vas muči zujanje u ušima? Popijte kafu!

Foto: Profimedia

Prema novom istraživanju američkih naučnika, veći unos kofeina kod žena povezan je sa nižim javljanjem tinitusa – stanja kod koga osoba oseća neobičan zvuk u ušima ili glavi, takozvano zujanje u ušima, iako ne postoji nikakav odgovarajući spoljašnji izvor zvuka.

U istraživanju su naučnici obradili podatke prikupljene od žena koje su imale 30 do 44 godine u trenutku kada je započelo ispitivanje 1991. godine, piše Tanjug, a prenosi B92 25. avgusta 2014. godine.

Od tada su, svakih nekoliko godina, prikupljani opsežni podaci o njihovoj istoriji bolesti, ishrani i životnom stilu. 

Slučaj tinitusa istraživači su pripisali ženama, koje su prijavile svakodnevnu prisutnost simptoma ili prisutnost simptoma nekoliko puta sedmično, a u analizu su uključili samo podatke onih ispitanica koje na početku istraživanja nisu imale simptome tinitusa. 

Tako je u istraživanje uključeno 65.085 žena, među kojima je tokom 18 godina zabeleženo 5.289 slučajeva tinitusa. 

Uporedivši unos kofeina i učestalost pojave tinitusa, istraživači su uočili negativnu povezanost – što je unos kofeina bio veći, pojava tinitusa je bila manja. 

Bez obzira na starost, žene koje su unosile 450 do 599 mg kofeina na dan (ekvivalent 4,5 do 6 šoljica kafe dnevno), u poređenju sa onima koje su dnevno unosile 150 mg kofeina (ekvivalent 1,5 šoljicu), imale su 15 odsto nižu učestalost pojave “zujanja u ušima”. 

Iako mehanizam delovanja kofeina na titinus nije jasan, kao moguće objašnjenje autori navode rezultate istraživanja na životinjama koji su pokazali da kofein može direktno da deluje na srednje uho.