Dan nastanka baleta: Katarina Mediči i „Kraljičin balet komedije“

Dan nastanka baleta: Katarina Mediči i "Kraljičin balet komedije" 1Foto: Wikipedia

Pod pokroviteljstvom tadašnje francuske kraljice, Katarine Mediči, a na današnji dan, 1581. godine organizovana je i izvedena prva baletska predstava „Kraljičin balet komedije“, a koji se uzima kao dan nastanka baleta.

Balet u vreme francuske kraljice Katarine Mediči bio je balet renesanse, baroka i klasicizma – koji se prvenstveno razvio u Italiji, gde su se prvi put pojavili plesni majstori i plesna dvorana.

Međutim, prava baletska predstava održana je u Parizu pod pokroviteljstvom Katarine Mediči, a kao prva predstava koja kombinuje muziku, reči, ples i pantomimu.

Dan nastanka baleta: Katarina Mediči i "Kraljičin balet komedije" 2
foto izvor: Wikipedia

Da bi balet mogao da se razvije bilo je neophodno postojanje konkretne situacije i osobe koja bi to omogućila, a to je upravo bila ona.

Kao francuska kraljica i kao neko ko potiče iz imućne porodice, okupila je velike umetnike i arhitetke toga doba, među kojima je bio i poznati italijanski koreograf Baltazar de Bužvuaju – sa kojim je nastao „ballet de cour“, odnosno dvorski balet.

„Kraljičin balet komedije“ (Ballet Comique de la Reine) bila je veličanstvena priredba u trajanju od pet sati izvedena tokom kraljevskog venčanja.

Kako je plesna tehnika tog doba bila ograničena, akcenat je tokom predstave stavljen na kostime i recitovanje tekstova.

Mediči je težila stvaranju neizbežne drame i scenskim efektima za ovakve događaje, a istoričarka Frensis Jejts nazvala ju je „velikom kreativnom umetnicom na festivalima“.

Katarina je uvela inovativnost u tradicionalnu zabavu i povećala istaknutost plesa.

Katarina Mediči rođena je 13. aprila 1519. godine čiji je otac bio čuveni gospodar Firence, Lorenco Drugi.

Posle smrti muža Anrija Drugog, od 1950. godine vlada Francuskom kao regentkinja, a uz pomoć pape Grgura XIII organizovala je pokolj protestanata 24. avgusta 1572. godine, koji je u istoriji poznat kao Vartolomejska noć.

Original Article