Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost

Autor: Z.S.

Nijemca Daniela Hübnera u Hrvatsku je doveo studij medicine. Preciznije u Rijeku u kojoj živi šest godina. Tamo je došao nakon što je riječki Medicinski fakultet upisao prvu generaciju studenata medicine na engleskom jeziku. Od 36 upisanih, 23 ih je do sada diplomiralo. Neki se nakon studija odlučuju vratiti kući, dok Daniel želi ostati u Hrvatskoj.

“Rijeka je lijep grad, ljudi su jako topli i ovaj faks se isto pokazao jako kvalitetan”, rekao je za HRT Daniel Hübner, dr. med., naglašavajući kako će priliku za posao tražiti i u Hrvatskoj, što je zanimljivo s obzirom na to da je dosta hrvatskih liječnika sreću potražilo i još uvijek traži u inozemstvu.

“Mislim da Hrvatska apsolutno nudi dobre prilike jer ovdje medicina i općenito zdravstveni sistem jako dobro funkcioniraju. Sve doktore koje sam upoznao su baš motivirani i super rade i smatram da je tu jako dobro raditi”, rekao je. U vrijeme kad je upisivao fakultet na studiju je bilo malo više od 30 studenata, dok ih je danas više od 240.

Kvota se odmah popuni

“Svake godine raspisujemo tri natječaja, proljetni, ljetni i jesenski, ali do jesenskog nikad ne dođemo zato što se kvota već popuni”, rekla je prodekanica studija medicine na engleskom jeziku Vlatka Sotošek. S fakulteta su otkrili kako su studenti većinom iz europskih zemalja, ali i da ih imm i s drugih krajeva svijeta.

“Imamo studente iz Kine, Brazila, sjeverne Afrike. Zaista jedna internacionalna skupina studenata koja doprinosi internacionalizaciji Medicinskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci”, dodala voditeljica studija medicine na engleskom jeziku Lara Batičić.

Nutricionistica tvrdi da nisu svi jogurti zdravi: ‘Ova vrsta nije dobra iz dva razloga’

“Mi ćemo sljedeće godine dodatno raditi na internacionalizaciji jer to je budućnost svih sveučilišta u Hrvatskoj zbog demografske situacije. Mi moramo tražiti studente iz drugih zemalja koji će dolaziti ovdje, ako Bog da i dio njih će ostati ovdje”, kazao je dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Goran Hauser.

“Mislim da je ovdje lijepo živjeti i vjerujem da će se među tim mladim ljudima izregrutirati jedan dio njih koji će pokušati razmišljati tako da svoju budućnost traže u našem okruženju, što je opet jedan napredak za naše društvo”, poručio je pročelnik Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Tomislav Rukavina. Iako je studij medicine na engleskom istovjetan onom na hrvatskom, uvjet je da svaki student nauči i hrvatski jezik.

Autor:Z.S.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More