Dekorativna kozmetika i šta sve ona nudi

Dekorativna kozmetika nije neophodnost, ako je lice bez nedostataka. U suprotnom, ona je dobar način za prikrivanje problema na koži. Detaljnije, u nastavku!

Šta spada u dekorativnu kozmetiku?

Dekorativna kozmetika veoma je širok pojam i mnogo se stvari ubraja u nju. Od preparata za stilizovanje kose, preko pudera za lice, korektora, do senki, maskare, raznih vrsta olovaka za oči, ajlajnera, karmina, sjajeva za usne i brojnih podloga za sve ove vrste proizvoda.

U dekorativnu kozmetiku zapravo spada sve što „dekoriše“, sve što „ukrašava“ lice.

Ako nas pitate, dekorativna kozmetika je tu da sakrije sve nepravilnosti koje imamo na licu, a da istakne sve što je lepo i važno za isticanje. Što je manje problema, manja je i potreba za preparatima.

Glavno pitanje, sa razlogom i jeste: Šta nam je zaista potrebno od svega ovoga što smo gore naveli? Potrebe svakog lica su individualne i vi sami o tome odlučujete.

Da li je dekorativna kozmetika namenjena nezi?

Odgovor na ovo pitanje je negativan.

Dekorativna kozmetika ne služi nezi. Za negu je zadužena preparativna kozmetika, koja treba da pripremi lice za proces šminkanja. Odnosno, treba zdravlje kože da održava na određenom zavidnom nivou.

dekorativna kozmetika upotreba

Suština i jeste u tome da preparativnom kozmetikom lice unapređujemo u tom smislu da nam dekorativna kozmetika samo služi za ulepšavanje i isticanje lepih delova lica, nikako za svakodnevno prikrivanje nepravilnosti.

Istini za volju, i neki preparati dekorativne kozmetike imaju u sebi negujuće agense. Primera radi, mnogi puderi obogaćeni su mineralima koji su dobri za kožu lica. Neki karmini imaju moć da neguju usne. Naravno da to nije dovoljna nega, ali može biti korisna i dobra pomoć, ako kuburimo sa nekim od problema.

Poznata influenserka Sara Stanković imala je problema sa bubuljicama. Iako je u jednom trenutku bila u iskušenju, nije podlegla tome da ih krije ispod pudera, koliko god on bio dobar, naprotiv. Želela je da se prvo izbori sa bubuljicama, a onda da razmišlja o šminkanju i doterivanju. Imala je priliku da kupi šta god poželi, a ona se odlučila za potpuno prirodan način oslobađanja od njih! Nabavila je biljno sredstvo koje je potpuno iščistilo njenu kožu!Da vam ne pričamo o tome kako više za puderom  gotovo da nije bilo potrebe. Koliko je srećna, govori to da je vrlo rado sa nama podelila priču o svom putu borbe sa bubuljicama. Evo, baš ovde https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Kako izabrati dekorativnu kozmetiku?

Nije lako u današnje vreme odlučiti se za to koja kozmetika je najbolja. Veliki izbor sa sobom nosi velike upitanosti, zato često tražimo pomoć influensera koji nam daju preporuke.

Naša preporuka je da, ukoliko imate prilike, uvek birate šminku koja je napravljena od prirodnih sastojaka.

Ima na našem tržištu ponude koja se temelji na biljnim sastojcima. Savetujemo vam to jer verujemo da, što manje hemije i štetnih sastojaka, manje je šanse da imate iritacije ili bilo koju vrstu problema na koži.

Vođenje računa o rokovima trajanja kozmetike, takođe spada u stvari o kojima se morate brinuti. Neki proizvodi suviše dugo stoje na policama i onda njihovi sastojci postanu neadekvatni za upotrebu. Treba biti vrlo obazriv i širom otvoriti oči.

Prirodna dekorativna kozmetika

Kada kažemo prirodna dekorativna kozmetika, mislimo na one preparate koji nemaju mineralna ulja, sintetičke boje, konzervanse i parfeme.

Kratko ćemo objasniti zbog čega ovi sastojci nisu baš poželjni u kozmetici.

Recimo, mineralna ulja, nepoželjna su zbog toga što stvaraju nepropustljivi film koji ometa normalan metabolizam kože. Kod prirodne kozmetike imamo prirodna ulja koja ne zapušavaju pore i puštaju kožu „da diše“.

Sintetičke boje imaju u sebi formaldehide i toluene, za koje se smatra da su kancerogeni i toksični za nervni sistem. Od konzervanasa, naročito se izdvajaju parabeni. Oni su u generalnom smislu veoma loši jer na duže staze narušavaju zdravlje.

Na kraju, parfemi često izazivaju alergijske reakcije, pa su zato zamenjene eteričnim uljima koja su potpuno prirodna i neškodljiva za kožu.

Prirodan kozmetika uspeva da izbegne sve ove štetne sastojke i da ih zameni sastojcima koji ne škode koži.

Veganska dekorativna kozmetika

Možda nekada dolazi do mešanja termina prirodna i veganska kozmetika, zato ćemo sada objasniti o čemu se tu zapravo radi.

Veganskoj kozmetici je prioritet da nije testirana na životinjama.

Vegani menjaju način ishrane, samim tim menjaju i navike po pitanju kozmetičkih proizvoda. Osim ovoga, veganska kozmetika obraća pažnju na to da se nikako ne zagađuje prirodna sredina.

Mnogi proizvodi se bacaju i zagađuju zemljište i vode. Da bi se to izbeglo, koriste se prirodni sastojci koji i kada dođu u kontakt sa zemljištem i vodom, ne nanose mu štetu.

Dolazimo i do toga da veganska kozmetika brine o zdravlju tela. Važno je da vodimo računa o tome da našem telu ne pravimo štete kozmetikom, što veganska kozmetika, kao i prirodna prati i o tome vodi računa.

Dekorativna kozmetika – šminka

Kada kažemo dekorativna kozmetika, mislimo prvenstveno na šminku i već smo naveli spisak onih proizvoda koji se mogu pronaći u drogerijama a tiču se dekorative.

Šminkom smatramo sve ono što nanosimo na lice kako bismo prekrili nedostatke i istakli neke lepe delove. Naravno da šminka može biti i kontraproduktivna. Make up ume da ulepša, ali često i da upropasti nečiji izgled.

Zbog toga je izbor proizvoda važan, ali i tehnika nanošenja make up-a. Svedoci smo poplave trenda da se bude šminker. Ipak, obratite pažnju na to kome dajete poverenje. I kada je u pitanju tehnika i kada je u pitanju kvalitet proizvoda koje neko koristi, treba biti obazriv.

Još jedna važna stvar je i higijena aparature za šminkanje jer i od nje u mnogome zavisi da li će biti problema ili ne.

Dekorativna kozmetika za kosu

Možda se dekorativne kozmetike za kosu ne biste ni setili. Ipak, ako malo bolje razmislite, shvatićete da mi i svoju kosu „dekorišemo“ na različite načine. Jedan od njih je farba za kosu. Ozloglašena, ne baš kao blanš, kako uništava kosu i čini je slabijom.

Mi kažemo da postoji alternativa boji za kosu, koja je prirodna, bez amonijaka i sa minimalnim procentom hidrogena.

Tu su još i lakovi i gelovi za kosu koji učvršćuju i oblikuju. Možemo diskutovati i o njihovom lošem uticaju na vlasi. U svakom slučaju, to je nešto što se negom da popraviti.

Dekorativna kozmetika za oči

Šminkanje očiju spada u važan deo make up-a. Zbog toga je broj proizvoda koji koristimo uistinu veliki.

Krenućemo od obrva, za koje se smatra da su veoma važan segment i da u mnogome mogu da poprave ukupan utisak o licu. Tu su brojni češljići, olovke, senke i maskare za obrve, uglavnom u obliku gelova, koji služe da se obrve iščešljaju, popune, ali i podignu, kako bi celokupan utisak o njima bio potpuniji. Bojenje obrva je takođe jedan od trikova.

Kada se spustimo baš do očiju, stižemo do nezaobilaznih paleti senki za oči. Ukoliko znate pravilno da ih koristite, onda ćete moći da kreirate najlepše lookove i menjate svoj izgled. Tu je i ajlajner, odnosno, olovka za oči. U vezi sa senkama je pomenuta paleta boja. Ona se i ovde može pronaći, samo u malo manjem obimu.

Final touch daje maskara za trepavice, koju nanosimo u nekoliko slojeva. Najčešće je crna, ali su s vremena na vreme u modi i maskare u bojama. Naravno, ako želite prirodno lepe i guste trepavice, koje ćete maskarom samo naglasiti, onda morate brinuti o njima. Prirodni serumi za rast trepavica mogu biti odlična opcija. Među njima izdvajamo jedan koji se zove Trepolea. Možete ga kupiti preko interneta na istoimenom sajtu i tamo se bolje informisati o njemu.

Nabrojana dekorativna kozmetika zaista pomaže očima da zasijaju u pravom smislu.

Dekorativna kozmetika za usne

Kada su usne lepo istaknute, onda je izgled u mnogome zaokruženiji. Za to možemo koristiti takođe širok spektar proizvoda, od olovki za usne, preko ruževa, karmina i sjajeva za dodatni efekat.

Olovka za usne se prilagođava boji karmina. Ako se pitate za neku univerzalnu, onda će nude odgovarati bilo kojim usnama. Karmin može biti sa sjajem ili mat, sve zavisi od vašeg ukusa. Paleta boja karmina je takođe jako velika i za svakoga se može naći ponešto.

Lepe i negovane usne, opet, neće doći same od sebe. Vodite računa o njima i to najbolje prirodnim sredstvima. Za njihovu negu preporučili bismo vam balzam koji ne samo da neguje, već usne čini punijima. Njegovo ime je Lipolea i mnoge zadovoljne korisnice ga preporučuju. I njega možete naći na istoimenom sajtu.

Dekorativna kozmetika za lice

Iako je navodimo na kraju, dekorativna kozmetika za lice je zaista veoma važna jer pokriva sve nesavršenosti koje se mogu javiti u vidu fleka i bubuljica, ali i podočnjaka, odnosno nesavršenosti oko očiju.

Za to su potrebni puderi. Izbor pada na tečne pudere, ali i na pudere u kamenu. Tečni puderi mogu imati veću ili manju pokrivnu moć. Zbog toga birate svoj, po nahođenju i potrebama lica. Puder u kamenu je samo pomoć za matiranje određenih delova.

Korektori za nesavršenosti nanose se na sve one delove koji imaju neke sitnice koje treba pokriti. Oni su pogodni i za pokrivanje podočnjaka. Ako su tamni, nijansa se prilagođava stepenu potamnelosti, ali i boji lica. Korektori su uglavnom za nekoliko nijansi bleđi od pudera.

Najbolja dekorativna kozmetika – brendovi

Ima određeni broj brendova koje možemo preporučiti kao najbolje kada je u pitanju dekorativna kozmetika. Oni su veoma raznoliki, tako da među njima možete odabrati one koji vam se učine najpogodnijima.

dekorativna kozmetika

Dr Hauschka

Na prvo mesto stavljamo dekorativnu kozmetiku koja je organska. Verovatno ste sad već mnogo puta čuli za taj termin, a organska u stvari znači da su biljke iz ovih preparata proizvedene u biodinamičkom uzgoju ili su samonikle u ekološki proverenim područjima.

Ova kozmetika sa dugom tradicijom nudi širok izbor dekorativne kozmetike za lice, oči i usne. S obzirom na sastav, ova kozmetika zaslužuje poverenje.

She

Hajde da pomenemo i jedan brend koji se tiče decorative kose. Brend She je poznat i dostupan u drogerijama, a tiče se stvari koje možete koristiti kada je vaša kosa u pitanju. Brojni preparati, kao i stvari koje se tiču nadogradnje, veoma su traženi i korisni.

Max factor

Za max factor možemo reći da je gigant kada je u pitanju dekorativna kozmetika. Duga tradicija i pregršt proizvoda čine da u njihove proizvode zaista imamo poverenja.

Ono što Max factor izdvaja, to je činjenica da u gotovo svakoj kategoriji, bilo da je dekorativna kozmetika za lice ili usne u pitanju, imaju zaista raznolike linije, za različite tipove kože. Pri tom, kod njih možete naći mat ili sjajne varijante, brojne druge izbore, a da ni ne pogledate druge brendove.

Za one kojima je prirodno važno, treba naglasiti da njihova kozmetika nije organska.

Vichy

Vichy kozmetika veoma je popularna s razlogom jer takođe pruža pregršt proizvoda koji spadaju u domen dekorativne kozmetike. Pre svega, Vichy ima linije koje spadaju u domen dekorativne kozmetike lica, odnosno, veliki izbor tečnih pudera i korektora za lice.

Ono što je kod nje dobro naglasiti, naročito kada je veliki izbor tečnih pudera u pitanju, to je da su oni nekomedogeni, što je veoma važna vest za kožu. Nema začepljenja pora i nema dodatnih nepravilnosti izazvanih šminkom. Naročito ako je koža problematična i ako ste u procesu lečenja određenih bubuljica, ovo može biti sjajan izbor.

Loreal

Lorealova kozmetika je nešto poput Max factorove, kozmetika sa dugom tradicijom kojoj bi zaista trebalo u tom smislu odati priznanje. Pored toga kakvi su sastojci i koliki je udeo prirodnih sastojaka u kozmetici, i informacija da neka kuća traje toliko broj godina, takođe svedoči o kvalitetu.

Iako je u početku to bila dekorativna kozmetika za lice uglavnom, asortiman se proširio na dekorativnu kozmetiku za kosu, usne, kao i dekorativnu kozmetiku za oči. Veliki izbor preparata koji su veoma šarenoliki, već poručuje da možete da istražujete.

Alverde

Ova kozmetika nema toliko dugu tradiciju kao prethodna, ali je postala poznata širokim masama jer se smatra prirodnom kozmetikom čak i kada su u pitanju preparati za dekorativu.

Ona nudi potpuni asortiman stvari koje se tiču decorative lica, usana, očiju. Puder, maskara ili senka za oči, ako vodite računa o prirodnosti sastojaka, ne morate da se brinete, sve je u sastavu proizvoda na prirodnoj bazi.

Znate koliko često govorimo o kvalitetima prirodne preparativne kozmetike, zbog toga ne možemo a da ne pohvalimo prirodne sastojke u dekorativi.

Na kraju o dekorativnoj kozmetici

Dekorativna kozmetika je neophodnost bez koje mi žene ne možemo. Možda ne koristimo sve njene segmente i možda nismo obučene poput profesionalnih šminkera, ali umemo, svaka na svoj način, šminkom da ukrasimo lice.

Ipak, bez zdrave kože, svaki make up će izgledati manje lepo.

Negovana koža, ona o kojoj se vodi računa u svakom smislu, unutrašnjem i onom spolja, izgledaće lepo čak i bez velike količine šminke.

Našminkano lice sa velikim problemima koje pokrivamo puderima ima opravdanja samo ako smo u procesu lečenja problema sa licem. Nikakvo kamufliranje ne vodi ničemu.

Zato zapamtite da je šminka tu da nas ulepša i ne može zameniti negu. Svu dekorativnu kozmetiku treba skinuti na kraju dana, kvalitetnim sredstvima za skidanje šminke i negovati kožu odgovarajućim, najbolje prirodnim preparatima. To je savet koji treba da poslušate!

Read More