Dijetetičarka upozorila na dve grickalice koje mogu da izazovu insulinsku rezistenciju

Pexels

Ilustracija

Iako su određene grickalice primamljive, to ne znači da su nužno zdrave.

Neke od njih mogu značajno uticati na naš metabolizam, ali i na naše celokupno zdravlje, što dovodi do problema kao što je insulinska rezistencija.

Ove „najgore grickalice“ često su pune rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.

Dijetetičar i nutricionista Krutika Nanavati ukazala je na dve takve grickalice.

Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da pločice od granole, voćne pločice i druge zašećerene energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo.

Ona takođe napominje da ove obrađene grickalice mogu da oštete metabolizam i izazovu insulinsku rezistenciju.

– Previše šećera može izazvati brze promene u nivou šećera u krvi. Ovo može dovesti do problema sa insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu da pogoršaju ove probleme – objasnila je dijetetičarka za „SheFinds“.

Krekeri

Prerađeni krekeri, koji mogu uključivati perece, krompir, kukuruz ili tortilja čips, obično sadrže rafinisana zrna, visok sadržaj natrijuma i nezdrave masti, prenosi Index.hr.

Nanavati upozorava da poput slatkih grickalica, krekerima napravljenim od rafinisanih žitarica nedostaju vlakna i mogu izazvati skokove šećera u krvi.

Nanavati dodaje da konzumiranje prevelikih količina natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska i mogu da opterećuju metabolizam.

– Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenizovana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva i uticati na metabolizam – zaključila je ona.

Read More