Dioptrijske leće – najčešća pitanja o kontaktnim lećama!

Dioptrijske leće su nekome jednostavnije za nositi od naočala i život im se tako čini jednostavnijim. Donosimo vam najčešća pitanja o dioptrijskim ili kontaktnim lećama i sve odgovore na njih.

Zainteresiran/a sam za nošenje leća. Koliko dugo traje navikavanje na njih?

To zavisi o osjetljivosti vaših očiju i o tome hoćete li izabrati mekane ili polutvrde dioptrijske leće, zatim privikavanje može trajati od samo jednog dana do dva ili više tjedana. Kod nekih ljudi oči se nikada ne prilagode,ali to je rijetkost.

Optical Express

Je li ista dioptrija za dioptrijske naočale i za dioptrijske leće?

Ista dioptrija za naočale i za leće može biti kod manje dioptrije, zbog mjesta korekcije dioptrije – kontaktne leće nalaze se na vašem oku, dok su naočale udaljene od samog oka kojih cca 12 mm.

Kod viših i srednjih dioptrija snaga leće će se morati prilagođavati posebno za leće, posebno za naočale.

Može li se leća izgubiti iza mog oka?

Ne. U najgorem slučaju možete imati problem sa pronalaženjem svoje leće ispod kapka, ako protrljate oči i pomaknete leću s njezine odgovarajuće pozicije. Ako bude nužno,vaš okulist može vam pomoći da umetnete ili uklonite leće.

Koliko godina moraju imati djeca prije nego počnu nositi leće?

Ovisno o tome koliko je dijete odgovorno. Najbolje je da tu odluku donesete skupa Vi, vaše dijete i vaši okulisti.

Koje dioptrijske leće postoje?

Kontaktne leće postoje u različitim vrstama materijala, vremenskog nošenja i mijenjanja. Mnogi korisnici smatraju najzgodnijima za upotrebu one leće za jednokratnu upotrebu ili višenamjensku(npr. mjesečne leće).

Koji je raspored zamjene dioptrijskih leća?

Vaš okulist ce odrediti vaš termin za zamjenu leća. To ovisi o materijalu i dizajnu leće, isto kao i o vašem načinu života i stanju vaših očiju.

* Konvencionalne meke leće mogu trajati godinu dana; konvencionalne polutvrde leće mogu trajati čak i dulje.

* Često i planirano mjenjanje leća odvija se od jednog do nekoliko mjeseci

* Jednokratne leće mogu trajati od jednog dana do dva tjedna(proširena uporaba)

Koji je raspored nošenja leća?

Leće za dnevnu upotrebu moraju se ukloniti prije spavanja. Leće za proširenu upotrebu mogu se nositi konstantno i po danu i po noći točno određeni broj dana, koji je inače od 7 do 30 dana.

Kakve su to posebne dioptrijske leće?

Posebne dioptrijske ili kontaktne leće uključuju bifokalne kontaktne leće, leće u boji, ortokeratologičke kontaktne leće koje ispravljaju vaš vid za vrijeme spavanja, torične kontaktne leće koje ispravljaju astigmatizam i leće protiv UV zračenja.

Jesu li diotrijske leće za jednokratnu upotrebu vrijedne dodatnog novca?

Mnogi liječnici više preporučuju leće za jednokratnu upotrebu. One su odličan izbor za zdravlje, prije svega zato što bakterijama i proteinima pružaju manje prilika da se zalijepe za njih.

Uz to, ako koristite jednokratne leće samo za dnevnu upotrebu koje nakon skidanja nisu više korisne za upotrebu, nećete morati kupovati otopinu za čišćenje i dezinfekciju.

Postoji li stvarno velika razlika između leća za dnevnu jednokratnu i proširenu upotrebu?

Da. Jednokratne leće za proširenu upotrebu napravljene su od posebnog materijala koji više dopušta kisiku da dođe do vaših očiju, pa ih to čini sigurnijima za nošenje dok spavate. Neki brendovi dopuštaju korištenje do 7 dana, a ostale se mogu nositi i do 30 dana.

Koje je najbolje mjesto za kupnju kontaktnih leća?

Nakon što vaš okulist odredi koje kontaktne leće trebate, možete ih naručiti kod njega, u specijaliziranim trgovinama ili preko interneta. Najbolje mjesto za kupovinu leća ovisi o mnogo čemu uključujući dostupnost, cijenu i uslugu.

Tražim specifičnu vrstu kontaktnih leća. Znate li gdje ih mogu pronaći?

Ukoliko nemate recept za leće koje tražite, najprije morate posjetiti svog okulista kako bi obavili test očiju i izabrali odgovarajuće leće.

Ovo vrijedi i u slučaju da ne trebate korekciju vida i zainteresirani ste samo za leće u boji ili leće sa specijalnim efektima.

Zašto? Kontaktne leće su medicinsko pomagalo, zbog toga što ih stavljate u vaše oči. Uz to, svaka kontaktna leća i oko svake osobe su barem malo različiti, pa liječnik mora odrediti posebnu odgovarajuću vrstu za vas.

Kada kontaktne leće nisu ispravne mogu izazvati ozbiljne očne probleme.

Dioptrijske leće – 15 istina koje će vas spasiti

Nošenje dioptrijskih ili kontaktnih leća prati puno pitanja, a mi vam želimo dati odgovor – ako ne na sva pitanja, onda bar na većinu!

1. Vaše oči ne podnose kontaktne leće

Ukoliko ste probali leće prije oho-ho godina i od tada se čvrsto držite toga da vaše oči jednostavno ne podnose kontaktne leće – pokušajte opet.

U zadnjih par godina bilo je velikih napredaka u proizvodnji kontaktnih leća te ih danas gotovo svatko može nositi. Posavjetujte se sa svojim oftalmologom, to je naš savjet.

2. Niste sigurni smijete li ići u krevet s lećama?

Dajte da vas odmah zaustavimo i da vam kažemo – NE! Kontaktna leća se tijekom spavanja osuši u oku i zalijepi za rožnicu, ne propušta kisik, a obje te stvari mogu oštetiti vaše oko.

Postoji određen tip kontaktnih leća s kojima smijete spavati – leće za produljeno nošenje ili neprekidno nošenje, međutim prije nego nabavite takve leće obavezno se savjetujte sa svojim oftalmologom ili optometristom.

3. Nošenje mekih leća za korekciju astigmatizma

Možete nositi meke leće, čak i ukoliko imate astigmatizam. Postoje različite leće, različitih proizvođača te zaista imate veliki izbor.

4. Smijem li nositi leće u boji ako nemam dioptriju?

Naravno da možete, ali ipak vam preporučujemo da se posavjetujete s oftalmologom, jer morate znati kako se brinuti o lećama i kako održavati njihovu higijenu. Iako nemate dioptriju, i leće u boji mogu oštetiti vaše oko ukoliko ih ne nosite ispravno.

5. Što ako ne mogu staviti dioptrijske leće?

Svakako će vam se prvi puta stavljanje leća činiti nezgodnim, možda čak i neizvedivim. Međutim, vaš oftalmolog vam može dati nekoliko dobrih savjeta i trikova kako svladati stavljanje leća.

6. Smijem li nositi tuđe leće?

Ne, jer je svako oko individualno. Posuđivanje i nošenje tuđih leća se nikako ne preporučuje, kako bi se izbjegle moguće i neželjene upale.

7. Može li mi leća ispasti?

Postoji mala mogućnost ispadanja kod tvrdih i polutvrdih leća, ali s mekim lećama ta opasnost ne postoji. Iako, ukoliko je leća dobro stavljena na oko, postoji zaista jako, jako mala mogućnost od ispadanja.

Kontaktne leće možete nositi i za vrijeme bavljenja sportom – imat ćete veće vidno polje, neće ispadati i micati se poput naočala, a ukoliko ste na otvorenom – možete nositi i sunčane naočale. Također, postoje i sportske kontaktne leće.

8. Hoće li mi kontaktne leće biti neugodne?

Možda ćete se na početku osjećati nelagodno, međutim – nakon kratkog razdoblja nošenja, nećete više ni primjećivati svoje leće. Ukoliko nelagoda ne prolazi, taj problem će riješiti umjetne suze.

9. Jesu li dioptrijske leće opasne za oko?

Iako nošenje kontaktnih leća može dovesti do određenih komplikacija, u pravilu se uvijek radi o nepravilnom korištenju leća i nepridržavanju higijenskih savjeta, što je nužno potrebno prilikom nošenja kontaktnih leća.

10. Koliko dugo mogu nositi iste dioptrijske leće?

Postoje jednodnevne leće, koje morate zamijeniti novim parom leća svakoga dana te mjesečne leće – koje morate zamijeniti novim parom jednom mjesečno.

Raspored zamjene kontaktnih leća odnosi se na to koliko često bacate stari par i uzimate novi. Raspored nošenja se odnosi na to koliko ih dugo nosite prije nego ih izvadite.

11. Koliko često je potrebno mijenjati otopinu i posudicu za dioptrijske leće?

Otopinu u posudici obavezno mijenjajte svaki dan, u suprotnom povećavate rizik od očnih infekcija. Posudicu za leće trebali biste promijeniti jednom u tri mjeseca ili češće te je svakodnevno ispirati otopinom za leće. Ne stavljajte leće u usta i ne koristite slinu. Izbjegavajte vodu.

12. Smijem li plivati s kontaktnim lećama?

Voda može sadržavati opasne viruse i mikrobe, koji mogu uzrokovati razna očna oštećenja te čak trajni gubitak vida. Izbjegavajte plivanje s kontaktnim lećama. Ukoliko ipak plivate s lećama i ukoliko vam voda dospije u oči – odmah uklonite i dezinficirajte svoje kontaktne leće.

Bilo bi dobro kada biste za plivanje koristili jednodnevne kontaktne leće, koje ćete nakon toga baciti. Ukoliko nakon plivanja s kontaktnim lećama osjećate dugotrajniju iritaciju očiju ili pretjeranu osjetljivost na svjetlost, obavezno kontaktirajte svog liječnika.

13. Da li šminku treba nanijeti prije ili poslije stavljanja kontaktnih leća?

Šminku nanosite nakon što ste stavili kontaktne leće – nećete zaprljati leću, šminka neće dospijeti između leće i rožnice, a i bolje ćete vidjeti. Šminku uklonite nakon što ste izvadili leće iz očiju.

14. Zbog čega me oči peckaju nakon stavljanja leća?

Ukoliko vas oči peckaju odmah po stavljanju leća, moguće je da je na leće dospio sapun, krema, šminka itd. Izbjegnite peckanje pranjem ruku prije stavljanja leća, najbolje bi bilo da koristite blagi sapun.

15. Tko sve može nositi dioptrijske leće?

Obzirom na napredak u proizvodnji kontaktnih leća – danas gotovo svi mogu nositi leće. Osobe koje vrlo vjerojatno nisu kandidati za nošenje kontaktnih leća su osobe s alergijama i/ili čestim infekcijama oka i/ili suhim očima (kojima ne pomaže liječenje).

Također vjerojatno niste kandidat za leće ukoliko radite ili često boravite u prašini ili prašnjavom okruženju. Saznajte više o laserskom skidanju dioptrije.

Pročitajte sljedeće:
Smijem li nositi tuđe leće?
Kako su se sunčane naočale razvijale kroz povijest?
Što je očna rozaceja (rosacea) – uzroci, simptomi i liječenje
Je li sunce dobro za naše oči?
Zašto plačemo, zašto se ježimo, zašto kišemo i zijevamo? Tijelo nas brani!
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida