Dirljivi govor Oskarovke Fransis Mekdormand ostaviće vas bez teksta

Fransis tokom govora

Kao što smo mogli da posvedočimo na ovogodišnjoj dodeli Oskara, 2017 je bila sjajna godina za žene u filmskoj industriji.

Rejčel Morison je postala prva žena u istoriji koja je nominovana za Oskara u kategoriji najbolja fotografija, za film Mudbound. Greta Gervig je bila nominovana za najbolju režiserku. Meri Džej Blajd je nominovana za najbolju sporednu glumicu i najbolju originalnu pesmu.

Nadali smo se da će više žena zapravo osvojiti Oskara, ali i njihove nominacije su dokaz da se situacija u Holivudu menja nabolje. 

Fransis Mekdormand je osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, a tokom dirljivog govora zamolila je sve nominovane dame da ustanu. “Bila bih počastvovana kada bi sve nominovane žene, iz svih kategorija, ustale”. Glumica se našalila i rekla Meril Strip da, ako ona ustane i sve ostale će sigurno.

To je podrazumevalo sve žene, od Morison u kategoriji za najbolju fotografiju do nominovane za najbolju originalnu pesmu.

Ovaj trenutak bio je jedan od najupečatljivjih na dodeli, posebno jer je naglasio nejednakost između muških i ženskih nominacija. Nadamo se da ćemo videti još pozitivnih promena sledeće godine. Ovogodišnji broj nominacija za žene predstavlja napredak, ali i dalje ima dosta mesta za poboljšanja.

“Pogledajte oko sebe, dame i gospodo, jer sve imamo priče da ispričamo i projekte kojima treba podrška. Nemojte, samo, o tome s nama večeras na žurkama, pozovite nas u svoju kancelariju za par dana, ili dođite vi kod nas, pa ćemo vam sve potanko ispričati,” rekla je Mekdormandova.