Disciplinujte decu bez vike i batina

Roditeljstvo je predivno iskustvo ali istovremeno veoma zahtevno. Zajedno sa zadovoljstvima dolazi i odgovornost.

Roditelji su često pod emotivnim stresovima zbog kojih suviše oštro reaguju a za šljusku ili povišen ton je potrebno mnogo manje vremena prilikom vaspitavanja deteta nego objašnjavanje šta je dobro a šta ne.

Vikanje na kraju dana je pogrešno jer detetu na taj nacin dajete loš primer kako da se izbori sa različitim misljenjima i teškim situacijama. Ovakav nacin je potpuno bez efekta.

Od 1-3 godine

Demonstriranje šta je dobro a šta loše

Deca u ovim godinama ne razumeju možda reči ali uče preko našeg ponašanja i dela.

Na primer: mališan zgrabi igračku drugom detetu. Ako ga/je uzmete u naručje i izvdete iz sobe gde se igralo na par minuta kad god to uradi, dete će shvatiti da kad uzme tuđu igračku će biti kažnjeno isključivanjem iz zabave. Prvi put kada budete dete udaljili od igračaka ono će reagovati plačem i izlivima nezadovoljstva, što samo za sebe dodatno može uznemiriti roditelje. Ovakvim načinom disciplinovanja deteta ne da će te samo učiti dete šta je dobro a šta ne već kako da napravi svoj lični izbor…ako uzme nešto od drugih biće uklonjena sa zabave ili može da nastavi da se lepo ponaša i učestvuje u zabavi.

Deca preko 4 godine

Predah – Time out

Dajući detetu time out dajete mu vremena da razmotri svoje ponašanje.
Najvažnija stvar kod time out-a je što dete provodi ovo vreme u dosadnoj okolini kao što je hodnik ili u njegova soba, i postaje mu jasno da nećete popustiti pred njegovim besom ili lošim ponašanjem, naravno i vi dobijate na vremenu da se smirite. Ovakav način disciplinovanja ne treba sprovoditi nad decom mlađom od 4 godine a trajanje time out-a zavisi od godina..svakoj godini dodajte po jedan minut, npr. za dete od pet godina dovoljno je 5 minuta.

Dopustite da dete ima pravo izbora, npr. ako odbije da uradi domaći ili neki drugi zadatak koji ste mu dodelili, možete to da prihvatite na miran način dajući mu do znanja da će za kaznu morati ranije da ide u krevet.

Tinejdzeri

Pregovaranje – probajte da diskutujete o bilo kom konfliktu na pozitivan način bez popuštanja.

Bolje je da pregovarate sa vašim detetom i pronađete srednje rešenje koje i vi i vaše dete može da prihvati.

Obostrano poštovanje – tinejdzer će više poštovati vaš način rešavanja situacije ukoliko vi pokažete poštovanje za njihov. Insistiranje samo na vašem sopstvenom mišljenju će samo pogoršati stvari.

Ograničite kritikovanje – pokušajte da ne budete suviše kritični. Tinejdzerima je potrebna podrška i ohrabrivanje da bi izgradili samopouzdanje.

Kako se smiriti ?
Ponekad je stres kriv što roditelji ne mogu da reaguju sa nekim racionalnim planom kada dete prekardaši pravila ponašanja. Kada se razbesnite zbog ponašanja vašeg deteta možete da izgovorite ili uradite nešto što ga može povrediti ili ga naterate da se oseća loše. Saveti za smirenje:

~Dišite duboko i sporo dok ne izbrojite do deset

~Potsetite se da ste odrasli i da treba date dobar primer detetu kako treba da se ponaša

~Razmišljajte o tome šta će te reći i kako bi se vi osećali kada bi neka odrasla osoba u besu rekla ono od čega treba da se uzdržite.

~Odite u drugu sobu na minut i dobro razmislite da li vas je dete ili nešto drugo do te mere iznerviralo.

~Kada vas nešto što je dete uradilo preko mere oborilo s nogu izaberite nešto što će vas oraspoložiti kao što je topla kupka, odlazak u kupovinu.

~Humor je često najbolji lek pa pokušajte da situaciju sagledate sa njene smešne strane.