Đaci bi ubuduće mogli da uče da sklapaju satelite, ali i da ih lansiraju: Zajednički „svemirski“ poduhvat zemalja u regionu

Đaci bi ubuduće mogli da uče da sklapaju satelite, ali i da ih lansiraju: Zajednički "svemirski" poduhvat zemalja u regionu 1Foto: Pixabay

Najbogatije i najmoćnije zemlje širom sveta ulažu ogroman novac u razvijanje tehnologija nužnih za osvajanje i iskorištavanje svemira, a svesni značaja takvih napora, ali i bolne realnosti da se finansijski ne mogu nadmetati sa bogatim Zapadom i sve moćnijim azijskim divovima, stručnjaci iz regiona su odlučili udružiti snage i znanja kako bi dali svoj doprinos svemirskim poduhvatima koji bi rezultirao lansiranjem satelita, ali i mnogo čemu više, piše Al Jazeera.

Zato je osnovana SESA – Southeast European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope), koju čine CERIT (Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara, Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, Montenegro Space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja.

Predsednik CERIT-a Anes Hadžiomerović kaže za Al Jazeera da je SESA rezultat težnje njenih članica da se ujedine i da nešto naprave zajedno.

Iako smatraju da je to trebalo dosta ranije uraditi, tek ovog leta su se složile stvari i našle se prave organizacije koje su zainteresovane za napredak, kako svake pojedinačne zemlje članice posebno, tako i celog regiona.

“Zajedničkim snagama smo došli na ideju da je došlo vreme da prestanemo biti samo “users”. Svi mi koristimo razne aplikacije, navigacije, razne informacije sa drugih satelita i slično, dakle korisnici. Cilj nam je, između ostalog, da iz statusa “Users” pređemo u status “developers”. Da mi budemo ti koji će jednog dana pružati usluge korisnicima”, govori prvi čovek CERIT-a.

Kako kaže, svesni su da se ne mogu nositi sa velikim igračima, ali isto tako da ni priroda ne čini skokove.

Prema njegovima riječima, zajedničkim snagama i malim koracima staviće region na mesto koje zaslužuje.

“Svesni smo da zajedničkim snagama možemo postići dosta više, nego da radimo pojedinačno svaka zemlja za sebe. Svaka od organizacija ima određene ekspertize iz određenih oblasti i kada se to spoji, dobijete jednu kompaktnu celinu, drugim riečima dobitnu kombinaciju”, ističe Hadžiomerović.

Jedan od važnijih projekata SESA jeste zajedničko lansiranje satelita u svemir, zahvaljujući Indijskoj svemirskoj agenciji (ISRO), koja će povodom 75 godina nezavisnosti lansirati 75 satelita.

“Jedan od njih će biti i SESA satelit, ili kako mi volimo reći INDO-SESA. Oni će krajem ove godine i početkom iduće lansirati tri rakete sa po 25 satelita. U kojoj će se naš nalaziti, ne znamo još sigurno, ali je sigurno da će biti u jednoj od njih”, ističe.

Osim lansiranja satelita u planu imaju pokretanje i edukacije “CanSat” raketnog programa sa inostranim partnerima, odnosno sistema obučavanja školaraca i studenata osnovama raketnog modeliranja i izrade malih satelita.

“Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje onih koji će koračati. Oni će da uče kako da sklapaju mini satelite (CanSat), kako da ih opremaju podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansiraju ih na nekoliko stotina metara i očitavaju telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom. Učeći tako kako sateliti rade, koji sve podaci mogu iz njih da se dobiju i, ono najvažnije, učenici i studenti će kroz ovaj svemirski interdiciplinarni program na praktičan način primenjivati ranije stečena znanja i bave se STEM oblastima”, ističe predsednik CERIT-a.

Ovaj program je sada deo zajedničkog nasleđa SESA i po njegovim postavkama obučavaće se osnovci, srednjoškolci i studenti kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article