Dnevna potrošnja alkohola u EU: Portugalci na prvom, Litvanci na poslednjem mestu

Dnevna potrošnja alkohola u EU: Portugalci na prvom, Litvanci na poslednjem mestu 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Prema istraživanju Eurostata u 2019. godini 8,4 odsto odrasle populacije EU je konzumiralo alkohol na dnevnom, 28,8 odsto na nedeljnom i 22,8 odsto na mesečnom nivou.

Procenat onih koji nisu nikada konzumirali alkohol u životu ili bar ne u poslednjih 12 meseci iznosi nešto više od 26 odsto, otkriva Eurostat u svom istraživanju.

Utvrđeno je da se dnevna potrošnja alkohola povećava sa godinama.

Najmanji udeo onih koji su najčešće konzumirali alkohol (tj. svaki dan) zabeležen je među mladima od 15 do 24 godine (jedan odsto).

Najveći udeo zauzimaju osobe od 75 ili više godina (16 odsto). Međutim, poslednja starosna grupa takođe ima najveći broj onih koji nikada nisu konzumirali alkohol ili bar ne u poslednjih 12 meseci (40,3 odsto).

Dnevna potrošnja alkohola u EU: Portugalci na prvom, Litvanci na poslednjem mestu 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Nedeljna konzumacija alkohola bila je prilično stabilna u svim starosnim grupama između 25. i 64. godine, pri čemu je najveći udeo pronađen među ljudima starosti od 45 do 54 godine i iznosi jednu trećinu korisnika.

Konzumacija na mesečnom nivou i manje od jednom mesečno se blago smanjivala sa godinama.

Ljudi koji konzumiraju najviše alkohol na mesečnom nivou se nalaze u starosnoj grupi od 25 i 34 godine (28,5 odsto).

Dnevna i nedeljna konzumacija bila je češća za muškarce nego za žene (13 odsto muškaraca naspram 4,1 odsto žena i 36,4 odsto muškaraca naspram 21,7 odsto žena).

Među državama članicama EU, Hrvatska je prijavila najveći udeo stanovništva (38,3 odsto) koje nikada nije konzumiralo alkohol ili ga nije konzumiralo u poslednjih 12 meseci.

Zemlja gde populacija prosečno najviše koristi alkohol svakodnevno je Portugal, a ona sa najmanje po upotrebi je Litvanija.

Dnevni unos alkohola bio je najčešći u Portugalu, s tim da je petina (20,7 odsto) stanovništva svakodnevno konzumirala alkohol, zatim u Španiji (13) i Italiji (12).

Nasuprot tome, najmanji udeo je bio oko jedan odsto u Letoniji i Litvaniji.

U Holandiji je skoro polovina stanovništva (47,3 odsto) konzumirala alkohol nedeljno, a odmah iza nje su Luksemburg (43,1 odsto) i Belgija (40,8).

Mesečna potrošnja u EU bila je najveća u Litvaniji sa 31,3 odsto, Letoniji (31,1) i Kipru (30,4).

Podaci iz Srbije nepouzdani

Kada je reč o Srbiji, Eurostat je na svom saju podatke označio kao nepouzdane.

Naime, navodi se da svakodnevno alkohol konzumira 3,1 odsto populacije Srbije. Na nedeljnom nivou taj procenat iznosi 13,5, a mesečno 19,9 odsto.

U poslednjih mesec dana alkohol je pilo 12,9 odsto građana Srbije, a ne konzumira alkoholna pića ili barem nije u poslednjih godinu dana navodno 50,7 odsto.

Najveći rodni jaz kad je reč o dnevnoj potrošnji u Portugalu i Španiji

U svim državama članicama EU muškarci su konzumirali alkohol češće nego žene.

Najveći jaz među polovima pronađen je u Portugalu (33,4 naspram 9,7 odsto) i Španiji (20,2 naspram 6,1 odsto) kad je reč o dnevnoj potrošnji, te u Rumuniji (32,2 naspram 6,6 odsto) i Slovačkoj (30,6 naspram 8,8 odsto) kad je reč o nedeljnoj potrošnji.

Međutim, proporcije mesečnog unosa bile su prilično jednake među polovima.

U svim evropskim zemljama žene su činile značajno veći udeo pojedinaca koji nikada nisu konzumirali alkohol ili ga nisu konzumirali u poslednjih 12 meseci.

Najveći jaz među polovima pronađen je na Kipru (12,8 odsto muškaraca naspram 44,2 odsto žena), Bugarskoj (16,2 naspram 42 odsto) i Italiji (21,5 naspram 46,7 odsto).

Epizode, barem jednom mesečno, žestokog opijanja veće su u Danskoj, Rumuniji i Luksemburgu

Teško epizodno opijanje definiše se kao unošenje ekvivalenta više od 60 grama čistog etanola u jednoj prilici.

Dnevna potrošnja alkohola u EU: Portugalci na prvom, Litvanci na poslednjem mestu 3
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Među državama članicama EU, između četiri odsto (Kipar i Italija) i 38 odsto (Danska) odraslih prijavilo je da je učestvovalo u epizodama opijanja najmanje jednom mesečno.

Među njima, većina je to činila svakog meseca, dok se manji deo (između 3 i 19 puta manji) bavio takvim ponašanjem najmanje jednom nedeljno.

Original Article