Dr Popević: Sačuvajte pluća, nosite masku i napolju

Dr Popević: Sačuvajte pluća, nosite masku i napolju 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Profesor Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti KCS rekao je za RTS da svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi. Kao savet za čuvanje pluća u ovom periodu istakao je nošenje maski i napolju.

U prethodnim talasima epidemije kod većine obolelih prvo su stradala pluća. Od blage forme bolesti, bukvalno su u dan-dva snimci pokazivali tešku kliničku sliku. Kod mnogih koji su preležali kovid 19 oporavak traje mesecima. Ali u ovom talasu kliničke slike su drugačije. Jedan od simptoma je i kašalj, upozorava RTS.

Dr Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije rekao je za RTS da kašalj sam po sebi nije toliko izolovan problem već ga treba posmatrati u sklopu drugih simptoma i drugih znakova bolesti.

– Kašalj je uobičajna manifestacija, infekcija i gornjeg i donjeg respiratornog trakta, kod hroničnih bolesnika i bolesnika sa astmom može biti isprovociran promenom temperature, kada se izlazi iz tople prostorije na -5 ili -10 stepeni, tada dolazi do spazma disajnih puteva i kašlja, objasnio je dr Popević.

Omikron i grip – kako ih razlikovati

Prema njegovim rečima, svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi.

Podvlači da ako ima tragova krvi to je znak ozbiljnije bolesti i tada paciejnt mora da se obrati pulmologu.

Zagađenje vazduha i pušenje su najveći faktori rizika koji izazivaju kašalj, osim respiratornih infekcija i sve one bolesti koji proizilaze iz pušenja i zagađenja vazduha.

Dr Popević upozorava da ako pušač kašlje duže od tri nedelje ili se promeni karakter kašlja to ne treba ignorisati, pacijenta treba uputiti pulmoplogu.

– Svaki pušač kašlje, kada zapali cigaretu to je uobičajena stvar, ali kada dođe u odrinaciju i kaže – ja kašljem, to je problem, šta se promenilo u karakteru kašlja kada se žali na nešto što je uobičajena stvar kod njegove bolesti zavisnosti, rekao je Popević.

Otkrivene neke druge bolesti

Klinika za pulmologiju nije sada crvena kovid zona.
– Od početka prošle godine je u nekovid zoni i zbrinjavamo, osim postkovid i sve druge nekovid pacijente – povećan je broj pacijenata sa tumorima pluća, kaže on.

– U ovoj pandemiji sreća u nesreći je to što svako ko se nakašljao dobio snimak pluća pa je mogao da bude otkriven karcinom pluća u ranom stadijumu, koji ne daje manifestacije dok se ne proširi, kaže dr Popević dodajući da se oko 4.000 bronhoskopija uradi godišnje a da je 80 odsto pacijenata pod sumnjom na tumore pluća.

Tumori su, kako kaže, opasni jer kasno u toku bolesti daju tegobe.

– Oko 80 odsto pacijenata i pre pandemije, sada za nijansu manje, dolazi u odmaklom stadijumu bolesti, kada hirurško lečenje nije moguće. Usred pandemije smo malignih bolesti pluća, korna će proći, ali druge bolesti ostaju sa nama. Promena karaktera kašlja kod pušača, bol u grudima, gubitak telesne težine, otežano disanje, iskašljavanje krvi – su manifestacije koje građane treba da upute lekaru, pa da se upute pulmologu, rekao je Popević.

Postkovid pacijenti imaju problem sa plućima

– Mi smo postkovid centar, naša iskustva su velika. Dosta pacijenata, pogotovu onih koji su imali tešku formu kovid pneumonije, ima razne vrste ožiljaka po plućima, neki se završavaju i plućnom fibrozom – to su nepovratna oštećenja plućne funkcije. Borimo se da ono što je ostalo od te funkcije sačuvamo i da ih rehabilitujemo i damo kiseoničku terapiju i u kućnim uslovima, rekao je doktor Popević.

Da li su svi pacijenti takvi? Nisu, kaže doktor i dodaje da se najveći broj pacijenata u izvesnoj meri oporavi, čak i od teških kovid pneumonija, „ovo je nova bolest, ali imamo još mnogo toga da radimo“.

Dajući savet kako da sačuvamo pluća u ovom periodu, dr Popević je poručio: „Nosite masku i napolju.“

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article