DRASTIČNO, ALI SPASONOSNO: Nizom od jednog zalogaja i dva gutljaja osigurajte bezbolan prolaz žučnih kamenaca

Foto: Pexels

UČINKOVITO I LAKO

+
AAA

DRASTIČNO, ALI SPASONOSNO: Nizom od jednog zalogaja i dva gutljaja osigurajte bezbolan prolaz žučnih kamenaca

Autor: T.Š.

Žučne kamence uglavnom ni ne primjećujemo dok iz žučnog mjehura ne krenu kroz žučni kanal prema crijevima gdje mogu zapeti te izazvati nadaženost i upalu žučnog mjehura, žučovoda ili gušterače.

Njihovo kretanje kroz tijelo uzrokuje jake bolove u trbuhu, prsima ili desnom ramenu te katkad povraćanje i povišenu temperaturu.

Limun, sol i maslinovo ulje

Foto: Pexels

Pojedite pola čajne žličice gorke soli. Jedan sat kasnije popijte vinsku čašu maslinova ulja. Potom popijte malu čašicu soka netom iscijeđenog limuna.

Nastavite uzimati sol, maslinovo ulje i limunov sok svakih 5 minuta sve dok ne popijete 300 ml ulja i sok od 6 limuna.

Foto: Pexels

Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće. U 80% slučajeva kamenci su posljedica taloženja kolesterola i zovu se kolesterolski kamenci.

Utješno je da gotovo 80% onih koji imaju žučne kamence nemaju tegobe, te da mnogi i dvije godine nakon početka stvaranja kamenaca nemaju nikakve simptome. Za ove kamence, koje ne prate simptomi bolesti, u medicini se koristi naziv ”tihi kamenci”. Drugih 20% već 30 minuta nakon obilnog i masnog obroka može mučiti bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje.

Kamenci mogu biti prisutni u žučnom mjehuru bez stvaranja smetnji ili mogu stvarati smetnje. Najbolje je kada žučni kamenci imaju promjer manji od 3 cm i ne stvaraju probleme jer se tada preporučuje liječenje čekanjem. Osim što se oboljelom preporučuje promjena načina prehrane, ne mora uzimati lijekove niti se podvrgnuti kirurškom odstranjenju kamenaca, osim u slučaju da dođe do kliničkim komplikacija, kao i prisutnosti kamenca u velikom žučnom vodu.

Autor:T.Š.

ZADNJE VIJESTI


UČINKOVITO I LAKO

DRASTIČNO, ALI SPASONOSNO: Nizom od jednog zalogaja i dva gutljaja osigurajte bezbolan prolaz žučnih kamenaca


ŠTO JESTI?

IDEALNE ZA JESENSKO DOBA: Ove će vam namirnice najbolje osigurati miran i ugodan san, prijeko potreban u hladnije vrijeme


PLEMENITA INICIJATIVA

‘HODAJ ZA ONE KOJI NE MOGU’: Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se u Blatu na Korčuli


ORGANIZMU SNAGU DAJE?

POSLJEDICE MOGU BITI POŽELJNE, ALI I POGUBNE: Stručnjaci objašnjavaju što će se dogoditi s vašim tijelom ako pojedete sirovo jaje

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article