Društvo multiple skleroze Srbije obeležilo 45 godina

Foto: Drustvo MS Srbije

Tim povodom u konferencijskom centru Kombank dvorane održana je svečana akademija na kojoj su prisustvovali pomoćnica Ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Biljana Barošević, prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, predstavnici struke, neurolozi koji leče MS, brojni članovi Društva mutiple skleroze Srbije, kao i mnogobrojni gosti.

Povodom 45 godina od osnivanja, Društvo MS Srbije uručilo je 45 zahvalnica za nesebičnu pomoć i podršku u radu, nadležnim socijalnim i zdravstvenim institucijama, svim medijima, kao i zaslužnim pojedincima.

Takođe, na svečanoj akademiji premijerno je pušten film pod nazivom „Na pola puta“ koji prikazuje presek rada Društva za 45 godina postojanja.

Predsednica Društva Multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković izrazila je veliku zahvalnost brojnim poznatim ličnostima, doktorima, predstavnicima nadležnih organa, kao i medijima za nesebičnu dugogodišnju podršku obolelim od multiple skleroze.

– Danas obeležavamo Svetski dan, ali i 45. godina od osnivanja Društva. Društvo MS Srbije osnovano je davne 1974. godine na inicijativu prof. dr Zvonimira Levića i mnogobrojnih osoba obolelih od MS, i zastupa interese više od 9000 obolelih od multiple skleroze širom Srbije. Mnogo pozitivnih stvari je urađeno, ali i dalje je puno posla pred nama, praktično smo na pola puta. Položaj obolelih od multipla skleroze, u pogledu terapije, rehabilitacije i dijagnostike, može i mora da bude bolji. Nadležne institucije su prepoznale probleme, definisale multiplu sklerozu kao prioritet i imamo uveravanja da će već tokom ove godine RFZO uvrstiti nove savremene terapije za obolele – rekla je predsednica Društva.

– Na listi je trenutno osam lekova za MS. Istina je da broj pacijenta raste i da se sredstva uvećavaju, ali se nadamo da će u narednom periodu doći do sistemskog poboljšanja situacije i da će se uvesti najsavremenije terapije za sve pacijente – istakao je Željko Popadić, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Multipla skleroza (MS) je vrlo ozbiljna i nepredvidiva bolest promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima, a karakterišu je česta pogoršanja kroz prekid protoka informacija u mozgu, između mozga i tela. Dok kod jednih pacijenata bolest sporo napreduje i ne urušava bitno kvalitet života, kod drugih su pogoršanja progresivna i narušavaju, kako njihove mentalne tako i fizičke sposobnosti, što dalje vodi u težak invaliditet. Simptomi se kreću od blage ukočenosti i otežanog hodanja, preko utrnulosti i peckanja, slepila, poremećaja mokrenja, defekacije (pražnjenja creva), bolnih mišićnih grčeva, problema sa koordinacijom i ravnotežom, govorom ili gutanjem, poremećaja seksualnih funkcija, pa sve do potpune oduzetosti, paralize, i trajnog invaliditeta kod obolelih, jer značajan broj bolesnika posle 15 godina trajanja bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

Original Article