Ecstasy i Speed put do pakla

Po istraživanjima najmanje 50 % mladih, uzrasta od 16 do 20 godina je bar jedanput probalo neku drogu.
Ecstasy po upotrebi je najnovija droga u grupi amfetaminskih halucinogena. Njegova glavna supstanca je MDMA koju je patentirala jedna farmaceutska kompanija kao lek za smanjivanje apetita, ali nikada nije plasirana na tržište zbog svojih negativnih efekata na zdravlje uključujući i oštečenja mozga.

Proizvodi se u tajnim laboratorijama a pojavljuje se na tržištu u obliku pilula raznih boja sa utisnutim raznovrsnim logoima: probodeno srce, propnuti konjić ferrarija, mitsubishi, slonić, zec, ptica, Versace, bik, srp i čekić i brojni drugi. Po znaku može se (ne uvek!) znati način delovanja, na primer, ferrari je jak, dugo traje, daje više energije – manje ljubavi i prisnosti., crveni Versace (može biti i druge boje), kraće traje, ali ima u sebi mnogo MDMA i zato daje mnogo sreće i ljubavi itd.
Simptomi uzimanja Ecstasy su: hiperaktivnost, preterano raspoloženje, razdražljivost, gubitak apetita, nesanica, široke zenice, ubrzani puls, suva usta i nos, grčenje mišica.

Posledice:razvoj zavisnosti, psihičke promene, depresija po uskraćenju doze, moguće psihotične reakcije, iscrpljenost organizma, mršavljenje, rizik prelaska na još opasnije droge koje smiruju (heroin), fiksanje droge povećava rizik zaraze hepatitisom ili AIDS-om. Prema najnovijim sananjima ecstasy se pokazao opasnijim nego što se do skoro mislilo jer napada DNK i izaziva mutacije i oštećenja na naslednom materijalu. To može ostaviti teške posledice na buduće naraštaje.

Speed (brzina) ulični je naziv za prilično širok spektar hemijske porodice metamfetamina koji deluju na centralni nervni sistem jače od amfetamina. Danas se na ilegalnom tržištu speed pojavljuje najčešće u dvija oblika, kao amfetamin (prah amfetamin sulfata) i metamfetamin (prah metamfetamin hlorida – naziv, crank). Standardna pakovanja prozirne su najlonske vrećice sa prahom ili sa kristalićima. Prodaje se i u obliku tableta, masne stvrdnute paste i kapsula. Delovanje speeda počinje posle 15 – 30 minuta. Trajanje je različito (od 3 sata do čak 12 sati, ice i do 30 sati) i zavisi od čistoće i dodataka, ali i o osobina konzumenta (težina, tolerancija i dr.).

Simptomi su: povećana živahnost, povećana agresivnost, isušena usta, povećan pritisak, raširene zenice, moguće povraćanje.

Posledice teški poremećaji bubrega i pluća, oštećenje jetre, neishranjenost, pojave čireva, smanjeni imunitet, srčane smetnje, nesanica, oštećenje mozga. Dugotrajno uzimanje velikih doza može dovesti do psihoze, koja uključuje halucinacije, opsene i paranoju. Mogući su smrtni slučajevi.