Egipat: Abidos – Ozirisov dom

Egipat: Abidos - Ozirisov dom 1Foto: Pixaby/ Makalu

To je preko 5000 godina stara ploča od škriljca, veličine 64×42 cm, koja je verovatno služila za drobljenje boja za šminku.

Na njoj su sa obe strane urezane ritualne scene i rani hijeroglifi.

Drevno pismo kazuje priču o kralju sa juga – Narmeru ili Menesu, koji je osvojio Deltu i ujedinio dva kraljevstva Egipta.

NJegova grobnica otkrivena je u nekropoli zvanoj „Umm el Qaab – majka grnčarije“ , a deo je arheološkog nalazišta Abidos, kao i grobnice vladara iz predinastičkog perioda i kraljeva I i II dinastije Starog kraljevstva. Mnogi naučnici veruju da je Abidos jedno od najstarijih ljudskih naselja.

Za sada je sigurno da je kompleks bio mesto drevnih hodočašća, starije od Narmera barem 500, a od piramida Gize preko 1.000 godina.

Drevni kult nastao u Abidosu, Ozirisa opisuje kao bogočoveka koji je ljudima preneo osnovna znanja o biljkama i žitaricama, tako ih učinivši sedeocima i ratarima, otkrio im tajnu vatre i raznih alata.

NJegova sestra i božanska supruga Izida, imala je magične moći, žene je naučila tajnama ljubavnih veština i uvela instituciju braka u egipatsko društvo.

Poznato verovanje kaže da se u Abidosu odigrao obred božanskog spajanja, kada se Izida, pretvorivši se u sokolicu, uspela na Ozirisa da primi božansko seme i začne Horusa, Sunčevog ratnika sa glavom sokola.

Egipćani su verovali da su Ozirisovi duh i duša ka upravo u Abidosu sišli u „Dolinu senki“ – svet mrtvih, njegovo buduće kraljevstvo. Tako se razvilo predanje da se u Abidosu nalazi prolaz u drugi svet, takozvane „stepenice duša“…

Kroz omaleni bazar sa uvek za cenkanje raspoloženim trgovcima, prilazi se pročelju hramovnog kompleksa, koji je u vreme XIX dinastije Novog kraljevstva podigao Seti I, otac Ramzesa II Velikog koji je hram dodatno proširio i ukrasio oko 1250 pne.

Hram je posvećen najvažnijim božanstvima toga doba, Amonu Ra, Ozirisu i Horusu.

Na ulaznoj fasadi i u unutrašnjosti hrama, mogu se videti scene darivanja, dobro sačuvanih, originalnih boja.

Setijev hram u Abidosu poznat je među ljubiteljima senzacija po jednom kamenom bloku koji se može videti između kapitela moćnih stubova u prvoj hipostilnoj dvorani.

Otkriveni 1848. godine, privukli su pažnju u kamen urezani misteriozni hijeroglifi koji neverovatno podsećaju na teretni helikopter, podmornicu i cepelin ili avion.

Otkuda ovi simboli u Setijevom hramu, ostaje još jedna od mnogih egipatskih misterija.

Hronologija egipatskih vladarskih dinastija i čitava egiptologija, oslanja se na dva spiska ili liste kraljeva. Starija, detaljna i dobro sačuvana, nalazi se upravo u Abidosu – takozvani „zlatni zid faraona“.

Hodnici dalje vode posetioca prema impresivnom Ozirionu, „svetilištu“ nepoznate namene i starosti, neverovatno precizno izgrađeno od krečnjačkih i granitnih monolita teških po nekoliko stotina tona.

Ogromni kameni blokovi štrče iz vode koja konstantno prekriva centralni deo hrama iako je Nil odatle udaljen par kilometara.

U drevnim knjigama je ostalo zapisano: „U Abidosu leži Ozirisovo telo, a lice mu prekrivaju vode Nila“.

Da li je Ozirion mesto Ozirisovog večnog počinka?

Odlomak iz knjige „Bukirano“ Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article