Egipat: Recept za večni život

Egipat: Recept za večni život 1Foto: Pixabay/ Zigor Agirrezabala Vitoria

Tamo su u vitrinama izložena balsamovana tela mnogih velikih vladara poput trojice prvih Tutmozesa, Ramzesa II i III, Amenofisa II, Setija I i II…

Većina posmrtnih ostataka moćnih faraona pronađena je u delu porodične grobnice visokog sveštenika Pinuđema II, koji je živeo tokom XXI dinastije, mnogo godina nakon što su gorepomenuti kraljevi prošli dvanaestu kapiju noći.

Njihova tela, zajedno sa skromnom zagrobnom opremom, tu su pod okriljem mraka preneli sveštenici, da bi ih sačuvali od pljačkaša grobnica. U skučenom prostoru tajnovite grobnice u Der el Bahriju počivali su najmoćniji kraljevi Novog kraljevstva, sve dok krajem XIX veka njihov večni mir nije narušila jedna koza.

Da nije koza i ponekog magareta, izgleda da bi mnogo tajni širom sveta ostalo da počiva pod zemljom.

Atrejeva grobnica uz Mikensku tvrđavu, katakombe Kom el Šugafa u Aleksandriji, nekoliko važnih grobnica u Dolini kraljeva, sva ta neizmerno važna otkrića, napravile su znatiželjne ili nepažljive životinje, bar tako kažu priče.

U konkretnom slučaju, zalutala koza upala je slučajno u rupu, a kada je njen vlasnik Ahmed Abd el Rasul sišao da je izbavi, obreo se u uzanom hodniku koji je bio prepun mumija.

Praktični Egipćanin, rodom iz naselja Kurna (Qurna), potomak drevnih kopača i zanatlija koji su radili u Dolini kraljevskih grobnica, sa dvojicom braće podelio je vest o fantastičnom otkriću.

Tako su Rasuli godinama, malo po malo „krckali“ blago iz skrovišta u zapadnoj pustinji, prodajući ga na bazarima Luksora.

Kada su konačno otkriveni početkom osamdesetih godina XIX veka, u skrovištu je pronađeno preko pedeset kraljevskih mumija od kojih su mnoge bile prosto razbacane naokolo, opljačkane, iscepanih zavoja, u jadnom stanju.

Bitumen (polučvrsta, viskozna forma petroleja), po kojem su mumije i dobile ime, iako odlična zaštita tela za večnost, nije uspeo da pobedi i nadživi neuništivu ljudsku pohlepu.

Kada su konačno mumije bile klasifikovane i spremne za plovidbu Nilom do Kaira, u luksorskoj luci došlo je do problema, nije postojala ustanovljena brodska tarifa za prevoz kraljevskih ostataka.

Nesporazum je ubrzo rešen i mumije su zaplovile na sever pod šiftom „sušena riba“…

Živeti večno, može se samo ako iza sebe ostavite delo ili ime koje pominju generacije, koje ostaje poznato do kraja sveta.

Ali, mladi Tutankamon je suprotno tome bio potpuno neznatna figura čak i tokom XVIII dinastije Novog kraljevstva kojoj je pripadao, a kamoli za čitavo staroegipatsko doba, dugo najmanje tri milenijuma.

Naprasno preminulom osamnaestogodišnjem faraonu, na brzinu je doterana grobnica koja ne samo da nema kraljevsku strukturu, već je i najmanja do sada otkrivena u Dolini kraljeva.

Bio je toliko beznačajan da su ga čak i lopovi zaboravili!

Baš zbog toga njegova grobnica je ostala netaknuta 3.000 godina i 1922. godine postala najveće arheološko otkriće svih vremena. Čudni su putevi gospodnji…

Odlomak iz knjige „Bukirano“. Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article