Ehinacea u borbi protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija

Ehinacea je jedna od najpopularnijih lekovitih biljaka na svetu, dokazano sadrži aktivne sastojke za koje se smatra da su efikasni u borbi protiv prehlade, gripa i drugih infekcija. Postoji devet vrsta ove biljke ali samo tri imaju lekovito dejstvo Echinacea angustifolia, E. pallida, and E. purpurea. Postoji veliki broj komercijalnih preparata ehinacee i na našem tržištu, ali u zavisnosti od vrste i dela biljke (cvet, listovi, stabljika ili koren) korišćenog za prepatat koristi se za stimulisanje imunog sistema i borbu protiv bakterija, virusa i drugih mikroba koji prouzrokuju bolesti.

Bezbedna i moćna, ehinacea stimuliše različite čelije imunog sistema koje su glavno oružje protiv infekcija. Biljka takođe potstiče ćelijsku proizvodnju odbrambenih supstanci protiv virusa nazvane interferon.

Ehinacea može pomoći:

-Smanjuje osetljivost i podložnost na prehlade, grip i zapaljenje grla. Najefikasnija je kada počnete da je uzimate na prvi znak prhlade, gripa ili grlobolje. Ukoliko su se ove bolesti već razvile, ehinacea pomaže da simptomi budu manje intenzivni i da brže dođe do ozdravljenja.

– Protiv ponovnih respiratornih infekcija kao što su bronhitis, sinuzitis, grlobolje izazvane streptokokama, i zapaljenja uha. Pošto biljka potstiče imuni sistem, pomaže u borbi protiv hroničnih bolesti gornjih respiratornih organa.

– Pomaže protiv gljivičnih vaginalnih oboljenja i gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta. Što se tiče gljivičnih oboljenja ehinacea stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca koje uništavaju gljivice. Kod urinarnih infekcija preporučuje se i veći unos tečnosti.

– Potpomaže zaceljivanju rana i protiv kožnih infekcija, uključujući kožne čireve, opekotine, posekotine i ogrebotine. Kao prirodni antibiotik i borac protiv infekcija, ehinacea ubrzava zaceljivanje svih vrsta iritacije kože uključujući ekceme i herpes infekcije. Može se nanositi kao melem na kožu kombinujući sa uzimanjem preparata ehinace-e koja ujedno jača imuni sistem.

– Izgrađuje imunitet tokom tretmana protiv raka kao što ima i moguće zaštitno dejsto u prevenciji nekih formi raka. Kombinujući ehinaceu sa nekim medicinskim pečurkama pomaže da se generalno ojača imuni sistem.

Na tržištu se ehinacea može naći u obliku tinkture, tableta, gela, pastila, osušenog čaja. Ukoliko je nabavite u obliku pilula, pokušajte da pilula sadrži 3,5% ehinoida koji čini njen aktivni satav. Ehinaceu treba koristiti ne duže od 9 nedelja, posle čega je potrebna jedna nedelja pauze.