Ejmi Adams i neverovatna lakoća glumljenja

Moram da priznam da dugo nisam shvatala koliko je Ejmi Adams fantastična glumica. A onda sam pre par nedelja počela da gledam seriju Oštri predmeti na usluzi HBO GO i shvatila: pa, ona je potpuno fantastična!

Po završetku prve epizode, nisam bila u stanju da ustanem. Kroz glavu su krenule da mi prolaze flešbekovi na njene ranije uloge. Dolazak, Sumnja, Ona… zaključno sa Noćnim zverima u kojima je blistala.

Mislim da je ovo uloga koja će joj doneti Emi, Zlatnog globusa i sve ostalo što može da dobije. Ovo je to. Napomena: Ako ste progutali Noćne zveri, moći ćete da gledate i Oštre predmete.

HBO GO

Serija, inače rađena po istoimenoj knjizi Džilijan Flin, prati novinarku Kamil, koja se vraća u rodno mesto ne bi li istražila ubistvo tinejdžerki. Iako na prvi pogled zvuči kao obična triler serija, ovo je sve samo ne to. Policijska istraga skrajnuta je i priča se prati iz ugla Kamil. Pobegla iz seoskog mentaliteta i lude buržujske porodice koja se u siromašnom gradu isticala… pa, svime, nije navikla da se nosi sa problemima, ali i tragedijom koja je i nju zadesila pa se teši alkoholom. Do te mere da spava sa flašom.

Dakle, u centru pažnje serije nije zločin u malom gradu, već lični zločin koji proživljava glavna junakinja. Trauma kroz koju je prolazila – zapravo, kroz koju prolazi – nije zalečena i to objašnjava svaki (pogrešan) postupak koji ona čini. Ne viđa se često glavni lik koji tako otvoreno vodi borbu sa zavisnošću, anksioznošću i samopovređivanjem.

HBO GO

I sama Ejmi kaže da ju je ulozi Kamile dovelo to što ranije nije imala prilike da vidi ovakav tip žene na televiziji. Uz to je priznala da ovakve uloge znaju da izmore – i psihički i fizički. Zbog toga što Kamil prolazi kroz težak period u seriji, Adamsova je i sama patila od insomnije tokom snimanja serije. Budila se u četiri ujutru i vodila neverovatne razgovore sama sa sobom u kojima je pokušavala da razdvoji koji problemi pripadaju njoj, a kojoj Kamil.

Uloga je uticala na nju i fizički. Nije posećivala teretanu i na snimanju je pila dosta bezalkoholnog piva. To joj je definitivno pomoglo da joj lice konstatno bude upaljeno i crveno, iako u stvarno nije ni izbliza tako.

I sama autorka romana Džilijen Flin kaže da je misterija u malom gradu samo omotač kojim je obavijena jedna veća misterija – lik Kamil. Ejmi Adams uspeva da je iznese, a hoće li se do kraja serije ogoliti, ostaje nam da saznamo.