Emocionalno prejedanje kako ga zaustaviti

  Posežete li i vi za hranom kad vam treba uteha ili skretanje pažnje s nekog problema. Jedete li više kad ste nervozni, besni ili uznemireni? Možda to najviše radite u društvu, na slavljima, kad ste srećni i veseli? Ova pojava u medicini poznata je kao emocionalno prejedanje, i sve je češća među savremenom populacijom.

  Bogata trpeza tokom zimskih praznika i mnogo slobodnog vremena obično rezultiraju manjkom fizičkih aktivnosti i viškom kalorija. Međutim, primenite li nekoliko strateških mera – očuvaćete i zdravlje i vitak struk.

  U nastavku saznajte kako da zaustavite emocionalno prejedanje uz par odličnih saveta i trikova.

  Kada tražimo utehu u hrani?

  Prvi problem koji se mora rešiti jeste otkrivanje samog uzročnika. Kad otkrijete čime je uslovljeno vaše emocionalno prejedanje, tada ćete moći i prestati tražiti utehu u hrani zbog raznoraznih problema. Neretko se ono javlja usled osećaja usamljenosti, frustracije, svađa sa partnerom ili loše provedenog dana na poslu.

  U svim pomenutim scenarijima, posežemo za hranom koja nije nimalo zdrava, niti zadovoljava naše osnovne nutritivne potrebe. Najčešće su to čokolade, čipsovi, slane grickalice i slična brza hrana. Kada u sve uključimo i naš tipičan sedalački stil života (pred monotorom),  potencijalno dolazimo do velikog broja zdravstvenih problema.

  Osećaj krivice nakon emocionalnog prejedanja je dosta čest. U većini slučajeva ljudi su svesni ove problematike, kao i same količine „utešne hrane“ koju su pojeli. Sve to čini jedan začaran krug  i obrazac iz koga je veoma teško izaći.  Ovaj nezdravi životni stil uticaće na fizički izgled, ali i celokupno zdravlje svakog  pojedninca.

  Mnogim osobama će u prevazilaženju ovog problema biti potrebna i „stručna pomoć“. Danas postoje brojna savetovališta, na kojima rade psiholozi, psihoterapeuti, životni treneri. Jako je važno izneti problem, te imati sagovornika na ovu temu. Za početak, ako vam je lakše, ispričajte sve vašoj prijateljici i ljudima od poverenja.

  šta je emocionalno prejedanje

  Kako zaustaviti emocionalno prejedanje?

  Za emocionalno prejedanje pomoć svakako postoji, a kako biste problem u potpunosti prevazišli primenite sledeće:

  U dnevnik obavezno beležite šta ste pojeli

  Vođenje dnevnika ishrane je obavezno, u njemu trebate zabeležiti svaki vaš zalogaj. Evidentirajte u kom periodu ste posegnuli za hranom, jeste li tad bili fizički gladni, te kako ste se potom osećali. Tako ćete najlakše otkriti koja vas osećanja vode u kuhinju – i za kojom namirnicom najčešće posežete.

  Zamenite nezdrave namirnice lisnatim povrćem, zdravim žitaricama, svežim povrćem, voćem i orašastim plodovima. Ova hrana će vam produžiti osećaj sitosti i dati energije za ceo dan.  Beležite sve u vaš dnevnik najmanje 4 sedmice.

  Savladajte stres

  Kad ste pod stresom, organizam proizvodi kortizol – hormon stresa. On prosto žudi za ugljenim hidratima, šećerom i hranom bogatom mastima. Moraćete se više usresrediti na sopstvene emocije i nosićete se bolje sa istim. Tek ćete tad primetiti da vam se više i ne jede toliko.

  Spavajte dovoljno (sedam-osam sati noćnog sna)

  Ukoliko ne spavate dovoljno, posledica može biti emocionalno uslovljeno jedenje.Tada se prejedamo ili biramo hranu koja nije hranljiva. Ležite na vreme i omogućite vašem organizmu najmanje 8 časova zdravog sna.

  Nađite alternativu

  U prevlađivanju emocija – okidača za emocionalno prejedanje, morate naći neku zanimaciju. Ona će vas najbolje odmaknuti od stola. Pustite opuštajuću muziku, izađite u šetnju, na svež vazduh, čitajte knjigu vašeg omiljenog pisca.

  Brzi trikovi za ublažavanje stresa

  Čaša vode umesto hrane

  Često se pod maskom gladi krije žeđ. Ukoliko nakon nekoliko minuta zaključite da ste fizički gladni – samo napred! Kad budete siti, a ne presiti – prestanite.

  Redovno vežbajte

  Redovne telesne vežbe uravotežiće vam um i telo. Istovremeno ublažiće depresiju i nervozu koje često uzrokuju emotivno prejedanje.  Birajte sportsku aktivnost u kojoj sami uživajte, nekima je to plivanje, fitness, šetnja prirodom, pa čak i ples.

  Obavezno meditirajte

  Dišite duboko i opustite um, skrećući pažnju s hrane. Jednostavno, zatvorite oči pa duboko udahnite i izdahnite deset puta. Lagana meditacija će vam i te kako pomoću kod prejedanja.

  Refleksoterapija 

  Masaža stopala takođe može sniziti nivo kortizola. Čak i kad sami sebe masirate usporava srčani ritam i snižavate vrednosti ovog hormona.

  Pijte crni čaj 

  Hormon stresa snizićete i pomoću lekovitog crnog čaja. Naime, poznato je da kortizol povećava žudnju za hranom za čitavih 47 posto.

  Primenite savete koje vam preporučujemo u ovom članku. Ukoliko je emocionalno prejedanje u vašem slučaju uzelo maha, obavezno se javite lekaru. Preporučujemo vam članak mršavljenje pomoću jabukovog sirćeta i meda.