Evo kada je bolje da bacite krompir koji ste kupili jer može biti veoma opasan!

pixabay.com

Trebalo da izbegavate konzumaciju krompira ako je jako zelen, ako je proklijao ili je smežuran.

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloid koji služi kao prirodni pesticid, a koji je u većoj koncentraciji prisutan u zelenom, natrulom ili proklijalom krompiru. Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje.

Ako pojedete previše krompira koji nije svež, možete imati razne tegobe, od bolova u želucu, mučnine i povraćanja do dijareje.

Zato bi trebalo izbegavati konzumaciju ako je jako zelen, ako je proklijao ili je smežuran. Međutim, krompiru koji nije mnogo zahvaćen tim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi i nakon toga je bezbedan za upotrebu.

Ako se desi da ipak pojedete krompir sa previše solanina, simptomi trovanja nastaju do 36 sati nakon konzumacije, a javljaju se: mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, glavobolja i opšta slabost. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana.

Inače, trovanje solaninom je često, ali ne toliko koliko je to slučaj s bakterijama. Vrste kao što su listerija i jersinija razmnožavaju se u frižideru, a neke čak i nakon kuvanja na visokoj temperaturi. Listerija može prouzrokovati ozbiljna oboljenja, srećom, kod manjeg broja ljudi sa oslabljenim imunitetom (starijih osoba), dok je trovanje jersinijom retko i pogađa najčešće decu.

Namirnice u kojima se mogu očekivati i listerija i jersinija su mleko i meso, naročito pileće. Naravno, ispravna termička obrada ih uništava (kuvati ili peći namirnice na minimum 78°C).

Read More