Evo koje je najbolje vreme za uzimanje vitamina

pixabay.com

Bez obzira koje vitamine uzimate, možda se pitate koje je najbolje doba dana za svakog od njih.

Iako svi težimo pravilnoj i uravnoteženoj ishrani, ponekad jednostavno ne uspemo da dobijemo sve vitamine, minerale i hranljive materije samo iz hrane.

Kada dijeta ne funkcioniše, određeni suplementi nam mogu obezbediti vitalne hranljive materije koje nam nedostaju.

„Vitamini mogu pomoći da se popune praznine u ishrani. Ako je osoba na dijeti koja ograničava ili zabranjuje određenu hranu, dodaci ishrani mogu pomoći“, kaže dijetetičar Keri Gans.

Bez obzira koje vitamine uzimate, možda se pitate koje je najbolje doba dana da svakog od njih.

„Najbolje vreme za uzimanje vitamina zavisi od vitamina koji uzimate. Na primer, vitamini grupe B mogu pomoći u proizvodnji energije, pa je logično da ih uzimate ujutru“, kaže dijetetičar Džim Vajt.

Kao opšte pravilo, najbolje vreme za uzimanje vitamina je kada se setite da ih uzmete. Za neke je to ujutru uz doručak, a za druge uveče pre spavanja.

Pronađite najbolje vreme za uzimanje vitamina na osnovu njihovog sastava:

Vitamin B, C i biotin (vitamini rastvorljivi u vodi)

„Vitamini rastvorljivi u vodi mogu se uzimati u bilo koje doba dana, sa ili bez hrane“, kaže Vajt.

Vitamini A, D, E i K (vitamini rastvorljivi u mastima)

„Vitamini rastvorljivi u mastima razlikuju se od vitamina rastvorljivih u vodi jer ih treba konzumirati uz obrok koji sadrži masti kako bi se lakše razgradili“, objašnjava Vajt.

Dakle, iako se mogu uzimati u bilo koje doba dana, ključno je da ih uzimate uz obrok koji sadrži masti.

Multivitamini

Multivitamini uglavnom sadrže vitamine rastvorljive u mastima i vitamine rastvorljive u vodi. Najbolje je pridržavati se pravila za vitamine rastvorljive u mastima i uzimati ih u bilo koje doba dana kada možete da jedete obrok koji sadrži masti.

Što se tiče uzimanja vitamina na prazan stomak, ne postoji posebno pravilo. Neki ljudi nemaju neželjene efekte ako se uzimaju na prazan stomak, dok drugi imaju. Treba imati na umu da se vitamini rastvorljivi u vodi bolje tolerišu na prazan stomak, ali se vitamini rastvorljivi u mastima i multivitamini bolje uzimaju uz hranu kako bi se sprečili stomačni problemi i povećala apsorpcija vitamina.

Suplementi gvožđa se preporučuju da se uzimaju na prazan stomak radi optimalne apsorpcije, prema klinici Mejo. Ako uzimate kalcijum, držite ga odvojeno od dodatka gvožđu kako biste bili sigurni da vaše telo u potpunosti apsorbuje obe supstance, piše „Prevention“, prenosi Index.hr.

Read More