Evo koliko magnezijuma treba da unosite zimi

Odgovarajuću hidrataciju obično povezujemo sa fizičkim aktivnostima tokom toplih dana, ipak kako osećaj žeđi na niskim temperaturama nije toliko izražen, na nju vrlo često zaboravljamo kad su u pitanju zimski sportovi.

Gubitak vode u zimskim uslovima

Voda čini oko 60% telesne mase odraslog čoveka i ima ključnu ulogu za život jer je neophodna za normalno odvijanje fizičkih i psihičkih funkcija kao i termoregulaciju organizma, što je u sportu izrazito važno.

U poređenju sa vrućinama, u zimskim uslovima stope znojenja su niže, ali je gubitak disanjem i mokrenjem značajan. Pored toga, hladnoća ne podstiče osećaj žeđi kao vrućina, pa kad krenemo na skijanje, snowboard, hodanje na skijama ili sankanje, gde ćemo provesti često i više od 5-6 sati, opasnost od dehidratacije ne treba potceniti.

Magnezijum – za rad mišića, stvaranje energije, protiv umora i rehidrataciju organizma nakon sporta

Nedostatak magnezijuma povezan je sa grčevima u mišićima, slabošću, neuro-muskularnom disfunkcijom, umorom i iscrpljenošću, pojavama koje sportisti i rekreativci svakako treba da izbegnu.

U zanimljivom istraživanju sprovedenom u polarnim uslovima, na manjoj grupi sportista u trci dugoj 800 km na Antartiku, objavljenom u časopisu Extreme Physiology Medicine, 2015. godine, pobednički tim imao je i četiri puta veći unos magnezijuma u poređenju sa sporijim učesnicima.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi od 320 mg za žene do 420 mg za muškarce, a potrebe u sportu rastu zbog povećanih zahteva za energijom.

Zbog rastvorenog oblika koji se dobro apsorbuje iz tankog creva u krvotok, magnezijum koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi u formi bikarbonata, odlično je i praktično rešenje tokom fizičke aktivnosti i nakon nje, jer se pijenjem vode ujedno hidrira telo.

Zar to nisu dovoljni razlozi da se voda bogata magnezijumom nađe u svakom rancu pripremljenom za odlazak na zimske sportske aktivnosti?