Evo što kosa govori o vašem zdravlju

Evo što kosa govori o vašem zdravlju

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ako vam kosa opada više od uobičajenoga ili raste sporo, ne treba odmah pomišljati na ozbiljan zdravstveni problem, ali dobro je da analizama provjerite stanje organizma ako ovaj problem traje duže vrijeme.

Manjak željeza

Opadanje kose je često znak manjka željeza. To je važan nutrijent za mnogobrojne tjelesne funkcije, ali i za zdravu kosu. Ako primjećujete da vam znatno više kose opada prilikom pranja ili kada se češljate, to može biti znak anemije.

Manjak vode

Ako vam kosa ne raste brzo koliko mislite da treba ili se brzo masti, pokušajte piti više vode. Vodite računa o tome da unosite dovoljno tekućine, jer ona čini 25 posto težine kose. Ako ne unosite dovoljno vode, kosa lako može dehidrirati, krajevi se mogu uništiti, a koža glave počinje proizvoditi više ulja.

Nedostatak nutrijenata

Prehrana je najvažniji način unosa nutrijenata, što znači da njihov izostanak može biti krivac za lošiju kvalitetu kose. Ako vam dlaka gubi sjaj ili je lomljiva, obratite pozornost na prehranu. Pokušajte unositi više svježeg voća i povrća, kao i proteina, da biste ojačali kosu i povratili joj sjaj.

Tiroidna žlijezda

Tiroidni hormoni reguliraju folikule kose, dok niska razina tih hormona može zaustaviti regeneraciju folikula. To može dovesti čak i do opadanja cijelih pramenova kose. Istanjivanje kose i veća lomljivost dlake nego inače, mogu ukazati na probleme s tiroidnom žlijezdom.

Hormonske promjene

Trudnoća, postnatalni period i perimenopauza su periodi kada dolazi do velikih hormonskih promjena, a opadanje kose često je povezano s tim. Kako je razina estrogena niža u periodu nakon porođaja i u perimenopauzi, kosa tada sporije raste. To može djelovati kao opadanje kose, jer kosa više nije gusta kao prije.

Broj pregleda:
84

Komentari

komentara

2019-08-14
Aura RedakcijaOriginal Article