Evo zašto ne treba da pijete limunadu čim ustanete

Čaša tople vode sa limunom koju nutricionisti sve češće preporučuju za početak dana, možda i pomaže da ubrzate metabolizam, ali može da šteti zubima. Efekti vode s limunom naročito mogu da budu loši po zube ako ovaj napitak uzimate odmah čim ustanete, onako kako se preporučuje za metabolizam, da bi ubrzao varenje.

“Zubna gleđ se oštećuje zbog kiselosti limuna. Ako se to stalno ponavlja, odnosno ako se konstantno unose kiseli napici i hrana, razgrađuje se zubna gleđ, a unutrašnji sloj zuba, koji inače ima blago žutu nijansu, ostaje izložen i veoma osetljiv,” rekao je dr Radža.

Kada se ošteti zubna gleđ, zubi postaju veoma osetljivi na hladno.

Činjenica da se zubi peru ujutru, nedugo posle uzimanja tople vode s limunom, dodatno pogoršava stvari. Naime, trljanje četkicom nakon što pojedete ili popijete nešto kiselo, još gore oštećuje zubnu gleđ i uspešno skida spoljašnji sloj.

Doktor Radža zato savetuje da ne pijete vodu sa limunom ujutru. Umesto toga, da biste hidrirali organizam, popijte samo čašu vode ujutru, to vam neće oštetiti zube.

Ukoliko vam baš prija da pijete toplu vodu i limunovim sokom, stomatolog savetuje da preduzmete nekoliko mera opreza: nikada ne perite zube odmah nakon što ste popili ovaj napitak. Između pranja zuba i ispijanja tople vode s limunom trebalo bi da prođe najmanje sat-dva.