Evo zašto odmah treba da prestanete da čistite uši štapićima

pixabay.com

Pored štapića koji se koriste za čišćenje ušiju, dokori su svedoci da se pacijaneti služe i ukosnicama, pincetama i olovkama za održavanje higijene ušiju, prenosi Bright Side.

Ova alternativna pomagala kao i štapići za uši mogu da naprave više štete nego koristi. Možda vam donose osećaj satisfakcije i čistoće, ali zapravo reč je o lažnom osećaju.

Evo na koji način štapići za uši mogu da budu opasni za vas.

Mogu da izazovu povredu

Štapići mogu da izazovu traumu u srednjem uhu i pucanje bubne opne. Jedna studija ustanovila je da je čak 73 odsto svih povreda ušiju povezano sa čišćenjem štapićima.

Guraju cerumen (ušnu mast) dublje u ušnu šupljinu

Ukoliko mast iz ušiju čistite štapićima, nekada možete da je gurnete još dublje u ušni kanal. U ovom slučaju jedina solucija vam je da posetite doktora koji će profesionalnim metodama da ukloni višak cerumena koji izaziva nelagodu.

Mogu da izazovu infekcije

Jedna od najvećih prednosti cerumena je što štiti naše uši od bakterija koje dospeju u ušnu školjku. Cerumen služi kao barijera koja zadržava bakterije koje mogu da izazovu oštećenja uha. Ipak, štapićima možemo da poguramo, kako cerumen tako i bakterije, dublje u ušni kanal i tako izazovemo infekciju uha.

Kako da održavamo higijenu ušiju?

Postoje dve metode koje su okarakterisane kao sigurne i možete ih sprovoditi kod kuće.

– Koristite kapi za uši

Kapi mogu biti i ulje za bebe ili kapi glicerina koje ćete pažljivo ukapati u uvo. Tečnost će da omekša cerumen, a dva dana nakon toga špricem možete da ubrizgate malo tople vode u uho i nagnete glavu kako bi voda izašla.

Zatim koristite peškir kako biste očistili spoljašnji deo uha.

– Koristite čistu maramicu

Cerumen se ispira svaki put kada se tuširamo, a možete da pripomognete da se očisti u potpunosti tako što ćete uzeti suvu maramicu, navlažiti je i potom očistiti spoljašnji deo uha.

(Visited 6 times, 1 visits today)