Evo zašto vam treba više sočiva u vašem životu, ali nemojte da preterate

1. Sočivo je hranljivo

Možda je malo, ali sočivo ima “snažan udarac” kada je u pitanju ishrana. Pune su folata, vlakana, gvožđa i kalijuma, kao i mangana, minerala koji pomaže vašem mozgu da funkcioniše normalno. Konzumiranje samo pola šolje sočiva dnevno može značajno da poboljša kvalitet vaše ishrane.

Leća (naziv za sočivo) sadrži i druga biljna jedinjenja koja se nazivaju fitokemikalije koje imaju antioksidativne i antikancerogene efekte, što ukazuje da konzumiranje sočiva može imati zaštitne efekte protiv hroničnih bolesti uključujući rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Sočivo je puno i vlakana, a kako prenosi How the Stuff Works, hrani bogatoj vlaknima treba više vremena za varenje zbog čega vam se čini da ste duže siti. To znači da ćete žudjeti za manje kalorija i izbegavati prejedanje.

A ako ste trudni ili planirate bebu, folna kiselina u sočivu je vitamin koji je neophodan ženama u reproduktivnom dobu. Folna kiselina pomaže u formiranju neuralne cevi (embrionalne strukture koja stvara mozak i kičmenu moždinu). Bez folne kiseline, bebe mogu da pate od ozbiljnih, a ponekad i fatalnih defekata neuralne cevi koji utiču na kičmu, kičmenu moždinu ili mozak.

2. Ima više proteina od većine mahunarki

Bezmesna dijeta ili ne, sočivo je zdrav način za konzumiranje dnevnog unosa proteina sa niskim sadržajem masti, što je oko 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine, prema Harvard Health-u.

Sočivo ima više proteina od običnog pasulja. Soja ima najveći sadržaj proteina, sočivo je na drugom mestu, a pasulj, crni pasulj, mornarski pasulj i slanutak zaokružuju listu. Pola šolje kuvanog sočiva obezbeđuje oko 12 grama proteina — otprilike kao dva jajeta.

Kao i svaka hrana, sočivo ne sadrži sve potrebne hranljive materije.Nedostaju mu esencijalne aminokiseline poput metionina, vitalne za normalan rast i popravku telesnog tkiva, zbog čega je važno da sočivo kombinujete sa drugim biljkama bogatim metioninom, uključujući pšenicu i pirinač.

3. Spremanje sočiva je jednostavno

Od supa do salata i priloga do glavnih jela, postoji nebrojen broj recepta sa sočivom – i svi su super jednostavni.

A lakši je od pripreme pasulja, jer ne morate da potapate suvo sočivo u vodu da nabubri. Umesto toga, samo ga isperite, dodajte tri šolje tečnosti na jednu šolju leća i kuvajte dok ne omekša. Vreme kuvanja zavisi od vrste zrna – crna, zelena i smeđa se kuvaju oko 20 do 30 minuta, dok žuta, crvena i narandžasta zahtevaju oko 10 do 15 minuta

Supe od sočiva su jedno od najpopularnijih jela, ali nemojte da se zaustavite na tome. Kari, čorbe i paštete od sočiva su kreativne opcije, a takođe možete iskoristike mahunarke kao zamenu za meso i da napraviti pljeskavice ili ćufte od sočiva.

4. Ne preterujte

Sočivo je idealno za gubitak težine i opšte zdravlje, ali kao i pasulj, mahunarke imaju jednu neugodnu lošu stranu – gasove. Pritom vlakna nisu jedina stvar koja uzrokuje nadimanje nakon sočiva.

Sočivo sadrži rafinozu, složeni šećer koji naše telo jednostavno ne obrađuje lako. Kada ovi šećeri udare u vaša creva, vaše telo ih pretvara u energiju, ali u isto vreme stvara vodonik, metan i sumpor. Sočivo može stoga može da izazove i sindrom nervoznih creva.

Read More