Festival sira i kačkavalja u Pirotu u ambijentu srednjevekovne tvrđave

Foto: Z.Panić

Učestvovalo je 25 proizvođača sira i kačkavalja iz Pirota i Pirotskog okruga ali i iz Sjenice, Raške, Vojvodine, cengtrale Srbije, susedne Bugarske i Francuske.

Svoje proizvode predstavilo je i desetak vinarija. Sir, kačkavalj i druge mlečne proizvode posetioci su mogli da probaju i da kupe.

Na Festivalu je pirotska Mlekarska škola ‘’Dr Obren Pejić’’ prezentovala izradu kačkavlja po kome su grad i škola poznati i van granica zemlje.

Ova škola postala je pre dve godine prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

– Pirotski kačkavalj koji proizvodimo ima svoje zapaženo mesto ne samo mesto na tržištu Srbije već i van granica zemlje. Velika je potražnja za ovim proizvodom ali je problem nedostatak sirovina. Na putu smo sertifikacije zaštićenog geografskog porekla za izvoz našeg kačkavalja. Ovo je veliki dan za naš grad, školu i Turističku organizaciju. Očekujem veliki broj posetilaca. Nadam se da će proizvodjači mleka naći svoj interes i da ćemo zajedno pronositi ime našeg grada i našeg brenda- kaže direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević.

Posetioci Festivala su imali jedinstvenu priliku da probaju i čuvene francuske sireve. Olivije Dluzni iz Grenobla u Francuskoj već četiri godine živi u Srbiji. Prvi put je u Pirotu na ovom Festivalu sa širokom paletom sireva iz ove zemlje.

– Ovde su sirevi sa Alpa, proizvođača koji ima svoju farmu krava Francuska ima tradiciju prozvodnje sira od 1500 godina. I kad nas pitaju da napravimo komparaciju sa nekim drugim sirom iz neke druge zemlje, mi obično kažemo : ‘’ ko se razume u zdrave sireve zna da čeka’’. Poštujem pirotski sir i kačkavalj- kaže Dluzni.

– Za posetioce festivala danas smo priredili jedno malo iznenađenje. To je italijanski sr kaco kavalo. Ovo je italijanska ulična hrana, Sir se topi i onda se stavlja na hleb sa raznim dodacima I salatama. To želimo da prezentujemo našim posetiocima- kaže profesor Mlekarske škole Aleksandar Mančić

Ivan Zlatanov iz Rakite kraj Babušnice posetiocima Festivala ponudio je dimljeni kravlji sir, slatko od ljutih paprika, ajvar, ceđeno kiselo mleko.

– Od ovog posla može da se živi. Moja porodica od ovog posla živi poslednjih nekoliko godina. imamo dosta posla. Čuvamo dve krave- kaže Zlatanov.

Festival su organizovali Turistička organizacija grada Pirota i Mlekarska škola ‘’Dr Obren Pejić’’ a pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da mu je drago što posetioci mogu da probaju brojne delikatese, poput belmjuža, djubeka, dimljenog sira.

– Četvrti festival organizovali smo u ovom prelepom ambijentu tvrdjave u centru grada. Imamo 25 izlagača iz Pirota i Pirotskog okruga ali i iz Sjenice, Raške, Vojvodine, centralne Srbije, Gabrova iz susedne Bugarske i Francuske. Na Festivalu je i desetak vinarija, ali ištandovi staroplaninskog meda. Cilj nam je da pored pirotskog ćilima i peglane kobasice , promovišemo još jedan naš brend sa zaštićenom oznakom geografskog porekla imena. – kaže Zlatkov.

Original Article