Glavobolja zbog sinusa

Sinusi su funkcionalno nepotrebne šupljine u kostima lobanje. Oni su uzgredni produkt jakog razvoja lobanje kod inteligentnih bica. Postoje maksilarni sinusi u gornjoj vilici a nalazi se ispod ociju, i frontalni sinus u ceonoj kosti povrh nosa i ociju, maleni etmoidalni sinusi izmedu frontalnog sinusa i ociju i sfenoidalni sinus u sredini lobanjskog dna. Kako se lobanja evolucijski povecavala, zbog razvoja mozga, tako su izmedu razmaknutih slojeva kostiju nastajale pukotine ispunjene vazduhom – sinusi. U njih je urastala sluznica nosa i obložila ih.

Pri jednoj od najcešcih bolesti covjeka, pri kijavici, sekret iz nosne šupljine, kroz male otvore koji je vežu sa sinusima, lako udje u njih. Ako tamo zaostane zbog zacepljenja tih otvora, razvijaju se u sekretu zarazni mikrobi i dodje do akutnog zapaljenja sinusa.

Simptomi su : curi iz nosa, glavobolja ne prestaje osecaj pritiska i ponekad temperatura. Ne smete ni da pomislite da se sagnete jer je osecaj bola i pritiska na lice jeziv.
Lekar može optickim instrumentom u nosnoj šupljini da vidi da li iz otvora izmedu zahvacenog sinusa i nosne šupljine curi vodenast ili gnojni sekret.

Bol kod upale paranazalnih šupljina nastaje zbog edema (otoka) ušca sinusa. Sinusialni bol javlja se zbog povišenog pritiska u sinusima. Kod akutnog zapaljenja maksilarnog sinusa bol ce se lokalizovati u predelu unutarnjeg ocnog ugla ili ce se širiti prema zubima gornje vilice. To cesto bolesnika prvo odvede kod stomatologa, a ne otorinolaringologu. Ako se bol širi prema uhu, onda bolesnik prvo pomišlja da ima zapaljenje uveta.

Akutni sinusitis je infekcija koja traje nesto krace od tri nedelje i obicno se javlja posle prehlade. Kad se otkrije na vreme, domaci lekovi su vrlo delotvorni. Posto su vlazni sinusi manje podlozni infekciji od suvih, vrlo je efikasno udisanje pare, bilo tokom duzeg tusiranja, ili stavljanjem mokrog ubrusa na celo, nos i obraze. Usmrkavanje blagog rastvora morske soli pomoci ce ciscenju bakterija i prasine i preporucljivije je od upotrebe kapi za nos koje ne treba koristiti duze od tri do pet dana. U zatvorenim prostorijama odrzavajte vlaznost vazduha, narocito zimi kad radi centralno grejanje. Ako ste ljubitelj hrane zacinjene ljutim papricicama i slicnim dodacima, uzivajte u omiljenim jelima – i to ce vam pomoci da lakse disete. Nije na odmet da koristite i neki od lekova koji razvodnjavaju sluz i pomazu iskasljavanje. Odmarajte se, po mogucstvu koji dan u krevetu, i jedite dobro. Vitamin A je, pri tom, narocito koristan, jer rastvara sinusni sekret i pomaze stvaranje zdravih celija.

Hronicni sinusitis je trajno zapaljenje sinusa i obicno je rezultat ponovljanih a nelecenih akutnih infekcija. Simptomi su kasalj, stalno zapusen nos iz koga ne prestaje da curi uglavnom zelenkastozuti sekret i skoro potpuni gubitak cula mirisa. Ovakvo stanje najcesce traje i duze od sest nedelja, a sinusni kanali se suzavaju i zatvaraju, ili ne mogu da se prociscavaju. Hronicni sinusitis se tesko leci.

I ovde vredi pravilo bolje je spreciti nego leciti. Profilakticke mere kod sinuzitisa su u prvom redu podizanje otpornosti respiratorne sluznice prema infekciji. Treba operativno rešiti deformitete nosne pregrade, smanjiti otecenost sluznice nosa, operativno ili konzervativno. Bolesnicima se preporuca boravak na moru, ali uz zabranu ronjenja.