Gledanje u ekran ne šteti samo očima, već ima i druge zdravstvene posledice, a evo kako da se zaštitite

Pexels

Takozvana vidljiva svetlost visoke energije (HEV), poznatija kao plava svetlost, koju emituju digitalni uređaji kao što su pametni telefoni, računari i televizori, postala je sveprisutna u našim životima.

Iako je neophodna za svakodnevnu komunikaciju i rad, dugotrajna izloženost plavom HEV svetlu može imati potencijalno štetne efekte na naše oči i kožu. Evo zašto je važno da znate o čemu se radi i kako možete da se zaštitite.

Štetni efekti plavog HEV svetla na oči

Zamor očiju: Gledanje u ekrane digitalnih uređaja tokom dužeg vremenskog perioda može da izazove zamor očiju. Plavo HEV svetlo ima visoku energiju i brže se raspršuje, što može da poveća napor očiju prilikom fokusiranja.

Nesanica: Izlaganje plavom svetlu pre spavanja može da poremeti prirodni ciklus spavanja jer inhibira proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san. To može da izazove problem sa nesanicom i lošiji kvalitet sna.

Štetni efekti plavog HEV svetla na kožu

Foto-starenje: Dugotrajna izloženost plavom HEV svetlu može da doprinese procesu foto-starenja, odnosno preranom starenju kože. To se manifestuje u obliku bora, tamnih fleka i gubitka elastičnosti kože.

Povećan rizik od oštećenja kože: Plavo HEV svetlo može povećati oksidativni stres u epidermisu, što može dovesti do oštećenja DNK i povećati rizik od pojave kancera kože.

Kako da se zaštitite?

Filteri za ekrane: Postavljanje filtera na ekrane uređaja može da smanji emisiju plavog svetla i olakša gledanje, čime se smanjuje napor očiju.

Smanjenje vremena ispred ekrana: Pravilno upravljanje vremenom provedenim ispred digitalnih uređaja može smanjiti izloženost plavom svetlu i pomoći očima i koži da se oporave.

Noćni režim ekrana: Mnogi uređaji imaju noćni režim koji automatski smanjuje emisiju plavog svetla u večernjim satima kako bi se olakšalo spavanje.

Korišćenje zaštitne kreme: Kreme koje sadrže antioksidanse mogu da pomognu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i oštećenja uzrokovanog plavim HEV svetlom.

Naočare sa zaštitom od plavog svetla: Postoje naočare sa specijalnim premazima koji filtriraju plavo HEV svetlo i smanjuju njegovu štetnost za oči.

Read More