Globalno zagrevanje izaziva porast broja bubrežnih oboljenja, upozoravaju naučnici

globalno zagrevanjeFoto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Porast temperature izazvan klimatskom krizom vodi do porasta broja ljudi koji pate od kamena u bubregu – bolnog oboljenja koje se dodatno pogoršava zbog vrućine i dehidracije – pokazali su rezultati jednog novog istraživanja.

Naučnici su upotrebili dva klimatska scenarija kako bi procenili uticaj vrućine i vlažnosti vazduha na bubrežne bolesnike u periodu do kraja veka u Južnoj Karolini, na jugoistoku Sjedinjenih Država, što je region u kojem je broj osoba sa kamenom u bubregu viši od proseka u Americi.

U SAD, jedna od 10 osoba pati od kamena u bubregu, a prosečna stopa obolelih raste od severa ka jugu zemlje.

Kako prenosi Gardijan, istraživači iz Dečije bolnice u Filadelfiji (CHOP) su zaključili da će se broj obolelih od kamena u bubregu povećati između 2,2 i 3,9 odsto u zavisnosti od toga da li će emisije gasova staklene bašte ostati na sadašnjem nivou ili neće.

To bi u svakom slučaju dovelo do velikog porasta troškova u zdravstvenom sektoru.

Kamen u bubregu je oboljenje izazvano čvrstim naslagama minerala (većinom kalcijuma) koji se talože u koncentrisanom urinu i čiji je prolazak kroz urinarni trakt izuzetno bolan.

Stopa obolelih od kamena u bubregu je u velikom porastu tokom protekle dve decenije, naročito među ljudima tamnije puti, ženama i adolescentima.

Loša ishrana i promene u stilu života su doprinele porastu broja obolelih, ali istraživane je pokazalo da visoke temperature vazduha znatno povećavaju rizik od obolevanja.

Naučnici kažu da broj osoba koje zatraže medicinsku pomoć zbog kamena u bubregu naglo raste u vreme veoma toplih dana, kada je rizik od dehidracije mnogostruko veći.

“Kada pričamo o klimatskim promenama, ne govorimo često o njihovom uticaju na zdravlje ljudi, naročito kada su u pitanju deca, ali planeta koja se ubrzano zagreva ima ogroman uticaj na to”, upozorio je Gregori Tasijan, urolog u CHOP i vodeći autor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Sajentifik reports.

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article