Gorušica nervira i muči

Gorušica je vrlo rasprostranjen zdravstveni problem, koji ne ugrožava čovekov život, ali nedvosmisleno remeti njegov komfor. Kao posledica vraćanja kiseline iz želuca, gorušica nije opasna, ali može biti simptom i vrsta upozorenja za postojanje i drugih oboljenja. Razloga za nastanak ovog problema ima puno: nepravilan način ishrane, nekontrolisano i preterano unošenje hrane u želudac (naročito masne, pržene i pohovane), kao i velike količine alkohola. čak i pojedine vrste voća koje unosimo u organizam na prazan stomak mogu uzrokovati pojavu gorušice. Nekontrolisano uzimanje raznih lekova ili njihova nepravilna kombinacija, takođe, mogu dovesti do povećanog lučenja želudačne kiseline.
Uvećano lučenje želudačne kiseline, pored toga što izaziva peckanje u grudima i oko srca, signal je za postojanje i drugih slabih tačaka u organizmu. Prvi znak je da sluznica želuca više nije dovoljno otporna, a to dalje ukazuje na nefunkcionisanje ezofagealnog sfinktera – mišića koji se nalazi između želuca i jednjaka. On ima funkciju propuštanja hrane prema želucu i sprečava vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Kada zataji taj mišić, sluznica jednjaka, zbog enormnog i učestalog lučenja kiseline počinje imunološki da slabi, postaje neotporna na kiselinu i nastaje upale sluznice jednjaka, a može da dođe i do karcinoma i do čira na želucu.

Zablude o mleku

Mleko nije lek za gorušicu. Olakšanje koje osećate dok ga pijete je varljivo. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i pojačavaju gorušicu. Još jedna zabluda je da mentol bombone ublažavaju ovaj problem. Metvica, koja je glavni sastojak ovih bombona, opušta donji deo jednjaka i tako zapravo povećava opasnost od gorušice.

Najčešći uzročnici gorušice i preteranog lučenja želudačne kiseline su helikobakterije. U čak 90 odsto slučajeva, one su razlog nastanka ovog zdravstvenog problema. Na drugom mestu su nesteroidni lekovi koji se koriste nesrazmerno u kombinaciji sa drugim lekovima. To su, između ostalog, aspirin, andol, kofan, diklofen i brufen. Dokazano je da smanjuju cirkulaciju u želucu, a samim tim i odbrambenu barijeru sluznice želuca i eroziju uluksa. Najčešće stradaju pacijenti koji boluju od više bolesti i istovremeno koriste razne medikamente uključujući i ove nesteroidne.

Zaboravite beli luk

Važno je izbegavati ljutu hranu, jer ona pojačava izlučivanje želudačne kiseline. A neke vrste ljute hrane motivišu otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju donji ezofagealni refluks (mišić). Ukoliko imate ovaj problem izbegavajte beli luk, ljutu papriku, gazirana pića, čaj i kafu. Preporučuje se i da najmanje tri sata pre spavanja ne uzimate hranu.

Masna hrana podstiče pojavu gorušice. Manje se zna da i razni slatkiši izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline, a samim tim i gorušice. Zatim, sva hrana koja podstiče apetit, začini i neke salate mogu da budu uzrok. Na pojavu gorušice utiču i neke vrste voća, u prvom redu limun i pomorandža. Voćni sokovi takođe su veliki izazivači gorušice i moraju se kontrolisano piti.

Prevencija ipak najbitnija

Način života, ishrana i psihologija su osnovni okidači za gorušicu i želudačnu kiselinu. Velike količine hrane, prejedanje i brzo unošenje hrane u želudac, neodgovarajuće žvakanje i ležanje posle jela su dobar preduslov za nastanak gorušice. Tesna odeća, velika telesna masa, pušenje, alkohol i emocionalni stresovi još su neki od mogućih uzroka. Kontrolisanjem svega navedenog pružićete organizmu svojevrsnu zaštita od preteranog lučenja želudačne kiseline.

Olakšanje vam može doneti čaj od đumbira ili kamilice, koji su vrlo efikasni kod gorušice izazvane stresom, međutim, ova bolest se uglavnom leči anticidima – lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Vrlo efikasno sredstvo protiv gorušice je gelusil koji otklanja bol i druge tegobe, ali stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca. Poslednjih godina upotrebljavaju se H2 blokatori poput ranisana i ranitidina. Oni deluju već posle petnaest minuta.