Gorušica, neugodno iskustvo

Gorušica je jedan od najčešćih simptoma u bolestima organa za varenje, posebno gornjeg dela (jednjak, želudac i dvanćstopalačnog creva). Reč dolazi od grčke reči pyrosis, što u prevodu znači vatra ili oganj. Sam simptom vrlo je neugodan i retki od nas nisu ga osetili kao pečenje u želutcu ili iza grudne kosti, a ponekad se oseća i u grlu i ustima. češće se javljaju kod saginjanja i u ležećem položaju, a učestalija je kod debljih osoba i trudnica.

Uzroci gorušice

Treba naglasiti da treba biti oprezan kod procene bola iza grudne kosti, jer osim kod gorušice, isti bol se javlja kod bolesti srca, lokomotornog aparata i nešto ređe kod bolesti pluća.

Najčešće je uzrok nastanka gorušice oslabljeni donji sfinkter jednjaka koji, kao i drugi sfinkteri u sistemu za varenje, sprečava vraćanje sadržaja u suprotnom smeru. Razlog oslabljenog tonusa može biti u slabijoj inervaciji, uticaju nekih hormona i lekova ili pak urođena ili stečena anomalija.

Ima više poremećaja koji pogoduju nastanku gorušice ili im je ona jedan od simptoma: povećani volumen hrane, to jest preobilnost obroka, posebno pre spavanja, masna hrana, što je opaženo u zimskim mesecima kad ona smanjuje tonus donjeg sfinktera jednjaka i usporava pražnjenje želtuca. Osim toga, gazirana pića i slatka hrana, konzumiranje alkohola i nikotina imaju za posledicu vrlo često gorušicu. Na oslabljeni tonus sfinktera utiče otežano pražnjenje želutca (njegova atonija ili suženje pilorusa – izlaznog dela želutca, koja može biti posledica zapaljenja ili malignog oboljenja).

Stanje kada se operativno odstrani celi želudac takođe je popraćeno gorušicom i izrazitim zapaljenskim promenama jednjaka. Povišena količina sone kiseline i pepsina uzrokuje gorušicu, a to je pak redovna pojava kod gastroduedenalnog ulkusa. Isto tako, i vraćanje alkalnoga soka iz duodenuma pogoduje nastanku te pojave. No, različita oboljenja također mogu biti uzrok gorušice. Na prvom mestu je hijatalna hernija, kada dolazi do prolapsa želtuca u jednjak.

Šta učiniti

Lečenje gorušice vezano je za uzrok. Ipak, postoje neke opšte prihvaćene mere, kao dijeta bez masnoća, česti i mali obroci, ne piti gazirana pića i ne pušiti , smanjiti čaj i kafu, ne jesti nekoliko sati prie spavanja, ne leći posle obroka, pokušati spavati s uzvišenim uzglavljem.

Od lekova se preporučuje upotreba onih koji neutralizuju kiselinu, najbolje kombinacija magnezijuma i aluminijuma, lekova koji oblažu sluznicu jednjaka ili želutca, zatim onih koji snižavaju stvaranje kiseline, pojačavaju tonus donjeg sfinktera jednjaka i lekova koji pojačavaju pražnjenje želutca.

I na kraju, treba naglasiti da se u pojedinim stanjima koja su patološka, a praćena upornom gorušicom, pribegava i operativnom lečenju.