Grip stiže u decembru

Virus novog gripa nije opasniji od običnog, sezonskog gripa, tvrde epidemiolozi koji povećanje broja obolelih najavljuju za početak zime.
U februaru naredne godine očekuje se drastičan rast broja pacijenata od kojih će većina imati blagu kliničku sliku.

Novi grip ove zime neće zaobići nijednu zemlju, jednoglasno poručuju svetski epidemiolozi, dok naši povećanje broja obolelih očekuju početkom zime. Prema njihovim predviđanjima, udarni talas epidemije mogao bi da nastupi u februaru iduće godine. Iako se letos strepelo od velikih sportskih i zabavnih manifestacija, povratka turista sa godišnjih odmora u inostranstvu i početka školske godine, kod nas nije bilo masovnog obolevanja od novog gripa.

Kritičan početak februara

Imali smo sreće jer je prvi talas novog gripa kod nas bio relativno blag – objasnio je nedavno dr Predrag Kon, šef Radne grupe za praćenje pandemije pri Ministarstvu zdravlja, i dodao da se situacija u svetu pomno prati.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović, član pomenute radne grupe, kaže da se porast broja obolelih očekuje u periodu kasne jeseni i na početku zime.

Višečasovni boravak u zatvorenom prostoru, temperatura vazduha niža od 10 stepeni Celzijusa i povećanje relativne vlažnosti vazduha iznad 80 odsto pogoduju širenju gripa. Veći pandemijski talas može da nastupi početkom drugog polugodišta u školama, najkasnije početkom februara sledeće godine – kaže on.

Vakcina krajem godine

Građane sada najviše zanima da li će vakcina protiv sezonskog gripa predstavljati makar kakvu zaštitu i od novog gripa, i kada može da se očekuje imunizacija protiv novog gripa. Iako lekari nemaju precizne i relevantne podatke o tome, na osnovu dosadašnjeg iskustva i analiza sa područja gde je zabeležen veliki broj obolelih od novog meksičkog gripa, zaključeno je da osobe koje su vakcinisane protiv sezonskog gripa u ukupnom broju obolelih čine samo dva odsto.
Očekuje se da će u vreme pandemije virusa A (H1N1) biti i sezonskog gripa, što je zabeleženo i u zemljama koje su prednjačile u broju obolelih od novog gripa. Tako će zaštita od ovog tipa virusa verovatno uticati na moguće kombinacije komplikacija i težinu oboljenja – smatra dr Tiodorović.

Dovoljna je jedna doza

Kada je reč o novoj vakcini, naši epidemiolozi nerado iznose prognoze, ali se nadaju da će ona stići u Srbiju krajem ove godine. Prema njihovim rečima, od roka isporuke može da zavisi i broj obolelih. Bilo bi dobro, kaže dr Kon, da vakcina stigne bar mesec dana pre glavnog talasa, jer bi tada bi imala veći efekat, odnosno bilo bi manje obolelih. Dobra vest je i što će najverovatnije biti dovoljna samo jedna doza vakcine, što je olakšavajuća okolnost za siromašnije zemlje u kakve spada i Srbija.

I bebe treba zaštititi

Decu mlađu od 14 godina i trudnice treba posebno štititi jer kod njih grip može da se javi u težoj formi nego kod zdravih odraslih osoba. Zato će ove kategorije stanovništva biti u prvoj grupi za imunizaciju, a epidemiolozi naglašavaju da vakcinu mogu da primaju i bebe starije od šest meseci.
Inače, sadašnje procene su da bi novim gripom mogla da se zarazi trećina ljudi u Srbiji. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da petina obolelih nije ni pokazivala simptome bolesti, pa se očekuje veliki broj pacijenata sa veoma blagom kliničkom slikom. Oni će bolest „preležati“ na nogama, neće morati ni da se javljaju lekaru, već da miruju kod kuće, da uzimaju što viče tečnosti i odgovarajući hranu.

Šta treba znati o novom gripu

I novi grip se prenosi kapljičnim putem i zato treba često i temeljno prati ruke toplom vodom i sapunom. Preporučuje se i upotreba sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.
Ne dodirujte nos, oči i usta rukama.
Sezonski grip češće pogađa stare, dok su novom gripu podložniji adolescenti i mlađe odrasle osobe.
Novi grip ne može da se dobije preko svinjskog ili živinskog mesa.
Većina obolelih od novog gripa neće morati na lečenje. Biće dovoljno da ostanu kod kuće i miruju najmanje 24 sata od pojavljivanja visoke temperature. Trebalo bi da uzimaju što više tečnosti, i po potrebi lekove protiv bolova i za snižavanje temperature.
Trudnice i hronični bolesnici treba da se jave lekaru čim osete simptome gripa.
Ozbiljniji simptomi kao što su otežano disanje, bol u grudima, visoka temperatura koja traje danima, zahtevaju odlazak lekaru. Deci ne davati lekove bez konsultacije s lekarom.

Dobre vesti

Virusolozi i drugi stručnjaci za infektivne bolesti su na 49. godišnjoj konferenciji o antimikrobnim agensima i hemoterapiji u San Francisku izrazili optimizam oko mogućnosti suzbijanja virusa gripa A (H1N1). Oni su zaključili da ovaj virus ne sadrži nedavno otkriven protein PB1-F2 koji izaziva teške upale, povećava virulentnost i podstiče sekundarne infekcije.