GRLJENJE JE LIJEK! Dokazano je da dodirom možemo smanjiti stres i bol te uravnotežiti rad srca

Ilustracija/Flickr

ŠIRITE 'DOBRU VIBRU'

+
AAA

GRLJENJE JE LIJEK! Dokazano je da dodirom možemo smanjiti stres i bol te uravnotežiti rad srca

Autor: Zlatko Govedić

Grlimo druge kada smo uzbuđeni, sretni, tužni ili pokušavamo utješiti. Čini se da je grljenje univerzalno utješno. Čini da se osjećamo dobro. No pokazalo se da nas grljenje dokazano čini zdravijima i sretnijima. Prednosti zagrljaja nadilaze onaj topli osjećaj koji imate kad nekoga držite u naručju.

Znanstvenici kažu da pružanje podrške drugoj osobi dodirom može smanjiti stres osobe koja se tješi. Može smanjiti i stres osobe koja tješi. U jednoj studiji na dvadeset parova muškarci su doživjeli neugodne strujne udare. Tijekom šokova svaka je žena držala partnera za ruku.

Istraživači su otkrili da su dijelovi mozga svake žene povezani sa stresom pokazali smanjenu aktivnost, dok su oni dijelovi povezani s nagradama majčinskog ponašanja pokazali veću aktivnost. Kada zagrlimo nekoga, ti dijelovi našeg mozga mogu pokazati sličan odgovor.

Učinci zagrljaja koji smanjuju stres također bi mogli pomoći da budete zdraviji. U studiji na više od 400 odraslih osoba istraživači su otkrili da zagrljaj može smanjiti šanse da se osoba razboli. Sudionici s većim sustavom podrške imali su manju vjerojatnost da će se razboljeti. A čak i ako se jesu razboljeli, imali su lakše simptome od onih s malim ili nikakvim sustavom potpore.

Zagrljaj može biti dobar i za zdravlje srca. U jednoj studiji, znanstvenici su podijelili grupu od oko 200 odraslih osoba u dvije skupine.

U jednoj su se ljubavni parovi držali za ruke 10 minuta, nakon čega je uslijedilo zagrljaj od 20 sekundi. U drugoj su parovi sjedili u tišini 10 minuta i 20 sekundi. Osobe u prvoj skupini pokazali su veće smanjenje razine krvnog tlaka i otkucaja srca u odnosu na drugu skupinu.

Istraživanja pokazuju da neki oblici dodira mogu umanjiti bol. U jednoj studiji, ljudi s fibromialgijom imali su šest terapijskih tretmana dodirom. Svaki tretman uključivao je lagano dodirivanje kože. Sudionici su izvijestili o povećanju kvalitete života i smanjenju bola.

Stoga, kada god možete, zagrlite osobe do kojih vam je stalo.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


ŠIRITE 'DOBRU VIBRU'

GRLJENJE JE LIJEK! Dokazano je da dodirom možemo smanjiti stres i bol te uravnotežiti rad srca


DAROVI PRIRODE

ČOKOLADOM PROTIV DIJABETESA? I to je moguće, ali samo ako se pridržavate pravila!


IZLUČUJU SE MINERALI

PROIZVOD KOJI VEĆINA SVAKODNEVNO KONZUMIRA UNIŠTAVA KOSTI: Evo što se događa u tijelu kada ga unesemo!


'BRIGE SLABE SRCE'

UTJECAJ BRIGA NA LJUDSKU PSIHU: ‘U najcrnjem scenariju, stanje kronične anksioznosti postat će naše svakodnevno psihičko stanje’

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article