Herpes zoster: posljedice i trajanje herpes zostera i sve što trebate znati

Herpes zoster dioptrija

Herpes zoster je stanje koje može uzrokovati značajnu bol i nelagodu. U ovom članku pisat ćemo kako se herpes zoster prenosi, kakve posljedice može imati, koliko obično traje te detalje o herpesu zosteru na oku i njegovim potencijalnim opasnostima za vid.

Kako se prenosi herpes zoster

Herpes zoster nastaje kada se reaktivira virus varicella zoster, koji uzrokuje vodene kozice. Nakon što osoba ozdravi od vodenih kozica, virus ostaje u tijelu u latentnom stanju unutar živčanih stanica. Godinama kasnije, zbog faktora kao što su oslabljeni imunitet ili stres, virus se može ponovno aktivirati uzrokujući herpes zoster.

Herpes zoster na oku: Rizici i zaštita vida

Herpes zoster može zahvatiti i očno područje, što je poznato kao očni herpes zoster (oftalmički). Ova vrsta herpesa zoster može biti posebno ozbiljna jer postoji rizik od oštećenja vida. Simptomi herpes zostera na oku mogu uključivati bol, crvenilo, oticanje i povećanu osjetljivost na svjetlo. U težim slučajevima, može doći do upale rožnice ili drugih struktura oka, što može rezultirati smanjenjem vidne oštrine ili čak trajnim gubitkom vida. Važno je brzo reagirati i potražiti medicinsku pomoć ukoliko se pojave simptomi herpesa zoster na oku.

Posljedice herpes zostera

Herpes zoster može imati različite dugoročne posljedice. Najčešća među njima je postherpetična neuralgija, koja uzrokuje kroničnu bol na području gdje je osip bio prisutan. Ova bol može trajati mjesecima ili čak godinama nakon što osip nestane. Ostale moguće posljedice uključuju sekundarne bakterijske infekcije, prolaznu slabost mišića ili, u rijetkim slučajevima, upalu mozga (encefalitis).

Herpes zoster min

Trajanje herpesa zostera

Herpes zoster obično traje između 2 do 4 tjedna. Simptomi poput boli i osipa postupno se smanjuju kako vrijeme prolazi. Međutim, kod nekih osoba, posebice starijih i onih s oslabljenim imunološkim sustavom, simptomi mogu biti jači i trajati duže. Pravilno liječenje i briga o zdravlju mogu pomoći u ublažavanju simptoma i skraćivanju trajanja bolesti.

Razumijevanje herpesa zostera i njegovih implikacija važno je za pravovremenu dijagnozu i liječenje. Ako sumnjate na herpes zoster, posebno u oku, odmah potražite stručnu medicinsku pomoć.

Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Read More