Hipertenzija se leči pravilnom ishranom

U blažim oblicima hipertenzije male doze ribljeg ulja mogu dovesti do normalizacije krvnog pritiska, a kod težih oblika mogu pojačati dejstvo lekova. Da bi se unela dovoljna količina ovog ulja potrebno je jesti najmanje tri obroka masne morske ribe nedeljno (losos, skuša, tunj, sardina i haringa). Podjednako su efikasne mononezasićene masne kiseline maslinovog ulja, te ono takođe snižava krvni pritisak. Ribe i maslinovo ulje, uz dosta voća i povrća, su glavni razlog što mediteranci retko oboljevaju od bolesti srca i krvnih sudova. 

Voće i povrće su važan sastojak ishrane obolelih od ove savremene bolesti. Antioksidansi iz voća i povrća utiču na širenje krvnih sudova, dovodeći do pada pritiska. Povoljno deluje i vitamin C iz voća i povrća. Njegov nedostatak vodi ka porastu pritiska. I moždani udar je češći kod ljudi koji unose malo vitamina C. 

Sve namirnice koje sadrže kalijum blagotvorno deluju. Hrana bogata kalijumom je pečen krompir, dinja, avokado, blitva, breskva, kajsija, šljiva, sok od paradajza, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banana i badem. Važno je unositi i dovoljno kalcijuma koga ima u mleku i mlečnim proizvodima, lososu , skuši i sardinama sa kostima, kelju, suvim smokvama, tofuu, soji, lišću repe, brokulima i pasulju. 

Jedna čaša vina dnevno ili jedno žestoko piće dnevno nemaju uticaja na pritisak, ali ga veće količine vremenom povećavaju. Kod osoba koje dosta piju prestanak unosa alkohola može da dovede do normalizacije pritiska. 

Neophodno je smanjiti unos soli, pogotovu ako ste bubrežni ili srčani bolsnik. Soli ima dosta u suhomesnatim proizvodima, većini mineralnih voda. Slana hrana kod mnogih polsnika povisuje krvni pritisak i povećava rizik od nastanka šloga.  

Kafa nije glavni krivac za povišen krvni pritisak. Mnogim osobama sa hipertenzijom ne smeta. Međutim, ne preporučuje se osobama kojima krvni pritisak posebno skače u stresu. Isto se odnosi na druge napitke koji sadrže kofein, kao kola napici i crni čaj.