Hladne ruke i noge mogu da ukažu na problem sa disanjem

pixabay.com

Postoji mnogo mogućih objašnjenja za hladne ruke i stopala, pa je važno razgovarati sa svojim doktorom da biste shvatili uzrok, ali jedan od mogućih uzroka može biti i to kako dišete.

Stručnjak za disanje Patrik Makion kaže da hladne ruke i stopala često imaju ljudi s lošim navkama disanja. Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu se krvni sudovi (za razliku od polaganog disanja, koje oslobađa azotni oksid – molekul koji igra ključnu ulogu u povećanju cirkulacije i isporuci kiseonika u ćelije). Kad se krvni sudovi stegnu, to uzrokuje isporuku manje kiseonika po telu i tako dolazi do hladnih prstiju, kaže Makion.

Takođe, brzo disanje dovodi do bržeg gubljenja ugljen-dioksida.

– Kada izgubite previše ugljen-dioksida i pH se poveća, hemoglobin, koji je glavni prenosilac kiseonika u krvnim ćelijama, ne oslobađa kiseonik na vreme. I kao što je gore pomenuto, manje kiseonika u krvnim sudovima često rezultira hladnim rukama i nogama – dodao je.

Naravno, obrasci disanja nisu jedini razlog hladnih ruku i stopala. Postoji i mnogo drugih razloga koji dovode do toga, na primer, neravnoteža štitne žlezde. Ipak, da promenite način disanja jeste nešto što najbrže možete.

Makion kaže da je najvažnije disati kroz nos.

– Kad dišete kroz usta, obično dišete brže i plitko, dok je disanje kroz nos sporije i dublje, pa se oslobađa azotni oksid koji pomaže u prenosu kiseonika i hranljivih materijai u ćelijama – objašnjava i dodaje da možete da se odlučite i za specifične vežbe disanja.

– Stavite jednu ruku na prsa, a drugu odmah iznad pupka i lagano usporavajte brzinu disanja. Fokusirajte se na protok vazduha koji ulazi u nos i imajte opušten, polagan i nežan izdah. Želja za ponovnim udisanjem znači da se ugljen dioksid povećao u krvi što može pomoći hladnim rukama ili stopalima da budu toplije – rekao je Makion, a piše MBG.