Hladni prsti „kriju“ ove zdravstvene probleme

pixabay.com

Normalno je da su nam ruke i prsti često hladni tokom hladnih zimskih dana i taj problem obično nestane čim dođemo do prvog izvora topline.

Međutim, što ako ne uspevamo da zagrejemo prste čak ni kada smo u toplom okruženju ili ako su nam hladni tokom cele godine? Tada je verovatno u pitanju neki zdravstveni problem stoga se treba obratiti lekaru kako bismo ga rešili.

1. Raynaudov sindrom

Stanje tokom kog dolazi do sužavanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osećaja hladnoće u prstima koji ponekad mogu i malo da poplave.

Dobra vest je da ovaj sindrom zapravo ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem toplih rukavica i izbegavanjem stresa. Međutim, ako vam je on dijagnostikovan, posavetujte se sa imunologom, jer Raynaud može biti simptom neke autoimune bolesti.

2. Hipotireoza

Kada je funkcija štitne žlezde smanjena tj. kada nam štitna žlezda radi usporeno, onda takođe dolazi do hipotermije prstiju. Štitnjača ima ulogu termostata u našem telu i kada nije aktivna usporava se i većina drugih funkcija tela, pa tako često osećamo hladnoću.

3. Anemija

Uzrokuje puno raznih zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u telu. Naime, kod anemije slabi i snabdevanje tela kiseonikom i zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

4. Nizak krvni pritisak

kada krvni pritisak padne, krvni sudovi preusmeravaju krv iz udova prema vitalnim organima u telu i zato se prsti hlade. Mnogo je uzročnika hipotenzije i ako stalno imate nizak krvni pritisak, obratite se lekaru kako biste pronašli krivca za ovaj problem.

5. Pušenje

Ako vam treba još jedan dodatni razlog da odustanete od pušenja, sada ga imate. Nikotin uzrokuje skupljanje krvnih sudova zbog čega je protok krvi u udove često oslabljen ili znatno smanjen, zavisno od toga koliko pušite.