Hlamidija češće pogađa mačiće

Hlamidija češće pogađa mačiće 1Foto: TOW / Martina Koppensteiner

Ova bakterija je karakteristična za mačke ali i ljudi mogu da budu inficirani. Srećom, radi se o retkim slučajevima pri čemu je dolazilo do direktnog kontakta sa zaraženom mačkom.

Mačke kod kojih se razvila infekcija pokazuju kliničke znake infekcije gornjih disajnih puteva i hroničan konjuktivitis. Uz već spomenute bakterije moguća je infekcija i bakterijom Chlamydia pneumoniae koja može da izazove i ozbiljnije posledice. Inače, hlamidioza pogađa oči, disajni sistem, probavni i reproduktivni sistem mačaka. Generalno, ukoliko se na vreme leči, hlamidioza kod mačaka ima pozitivnu prognozu. Sledeći znaci treba da budu signal da se potraži pomoć veterinara:

– kijavica

– suzne oči

– iscedak iz očiju

– kašalj

– otežano disanje

– isedak iz nosa

– nedostatak apetita

– groznica

– upala pluća

Hlamidioza je nešto češća kod mladih mačaka, posebno mačića do godinu dana starosti. Međutim, utvrđeno je da se javlja u svim starosnim dobima i kod svih rasa. Povećan rizik od infekcije je u odgajivačnicama, azilima i domovima gde živi veći broj mačaka. Radi se o visoko zaraznom oboljenju jer nije neophodan direktan kontak sa zaraženom mačkom. Naime, bakterija putuje vazduhom prilikom kašlja ili kijanja, a zadržava se i na predmetima sa kojima mačka dolazi u dodir kao što su posude za hranu i vodu, ležaljke i nameštaj.

Dijagnoza se uspostavlja laboratorijskom analizom uzorka iscedka iz očiju ili brisa sa konjuktiva. Ukoliko postoji sumnja i na pneumoniju potrebno je obaviti rendgenološko snimanje pluća. Lečenje se obavlja upotrebom antibiotika koji se mogu davati oralno ili direktnim ukapavanjem u oko. Proces lečenja traje oko šest nedelja. Tokom lečenja, mačku treba držati u izolaciji, pogotovu ukoliko živi sa još mačaka u domaćinstvu. U takvim slučajevima, preporučljivo je i ostale mačke lečiti kako ne bi došlo do novog izbijanja infekcije.

Bolest se može donekle prevenirati vakcinacijom. Međutim, vakcina ne pruža potpunu zaštitu kada se radi o sprečavanju zaražavanja. Utvrđeno je da ona deluje mnogo bolje kada se radi o smanjenju efekata oboljenja. Vakcinacija se preporučuje u domaćinstvima sa više mačaka koje imaju mogućnost izlaska u spoljnu sredinu, odgajivačnicama i azilima. U svakom slučaju, o potrebi i režimu vakcinacije posavetujte se sa svojim veterinarom.

Original Article