Hodajte i mršavite – evo i kako: Stručnjaci su sve izračunali, a vi samo trebate obuti tenisice i – krenuti u šetnju!

Foto: Pixabay

VAŽNO JE KRENUTI

+
AAA

Hodajte i mršavite – evo i kako: Stručnjaci su sve izračunali, a vi samo trebate obuti tenisice i – krenuti u šetnju!

Autor: D.D.

Proljeće je davno već uzelo maha, uskoro će i ljeto, a vi ste se odavno već trebali pokrenuti i ostvariti onaj plan kojeg ste si zadali da ćete se od početka nove godine više kretati. No, kako to obično biva, nije išlo baš po planu pa je tako prošlo pola godine, a još uvijek se niste pokrenuli po tom pitanju?

I dalje previše sjedite i ne osjećate se dobro – primjećujete nelagodu u zdjelici, bole vas koljena, u nogama vam se javlja nemoć, imate problema s leđima, s cirkulacijom, s hvatanjem daha… Vrijeme je da se pod hitno krenete baviti nekom aktivnošću. Ako nemate vremena za odlazak u teretanu ili na neke grupne treninge, ne brinite, uvijek postoji brže i efikasnije rješenje, a to su svakako hodanje i trčanje. Ove dvije aktivnosti uvijek su tu za vas, možete ih ubaciti u svoj gusti raspored kad god poželite.

Ako ne znate kako i kada krenuti, bliži se prilika koju nikako nemojte propustiti jer upravo ona može biti onaj vaš novi pravi početak kojeg odgađate već tako dugo. Naime, od 14.6. do 20.6.2021. održat će se dm virtualna ženska utrka i to prvi put u virtualnom obliku. To znači da sudjelovati možete bilo kada i bilo gdje u Republici Hrvatskoj u razdoblju trajanja utrke, a to razdoblje iznosi čak sedam dana. Zanimljivo je da u tih sedam dana trebate prehodati ili istrčati između 5 i 10 kilometara, što zaista nije puno i odlična je motivacija da se napokon pokrenete.

A osim što trčanjem činite dobro za svoje tijelo i duh, sudjelovanjem u dm ženskoj utrci pokazujete i brigu za druge, jer će dm za svaki pretrčani kilometar donirati 10 kuna Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku za obnovu Odjela pedijatrije.

Za sudjelovanje u utrci trebate uplatiti kotizaciju u iznosu od 100 kuna, a sve sudionice dobit će dm poklon-paket sa službenom majicom utrke te proizvodima dm-a i njihovih partnera.
Za ovu utrku možete se prijaviti još do 6. lipnja ove godine, a prilikom prijave možete odabrati dužinu utrke od 5 ili 10 kilometara. Broj pretrčanih ili prehodanih kilometara potrebno je evidentirati aplikacijom za trčanje po svojoj želji (npr. Strava, Runkeeper ili bilo koja druga) te ako nemate instaliranu aplikaciju takvog tipa, potrebno ju je preuzeti prije početka trčanja. Možete preuzeti bilo koju aplikaciju za trčanje na Vašem mobilnom uređaju ili pametnom satu.

Odlična stvar kod ove utrke je što u njoj možete sudjelovati bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske živite. Ako se odlučite pokrenuti na ovaj način, sve detaljnije informacije možete pronaći na stranici dm-a.

Hodanje – najbolja moguća aktivnost

Hodanje je odlična aktivnost zato što je to siguran, zdrav i biomehanički ispravan obrazac pokreta te pogoduje održavanju našeg tijela u ravnoteži. Predstavlja simetričan rad čitavog tijela i učinkovitu aerobnu aktivnost i sve to na račun aktivacije velikog broja mišićnih skupina. Hodanje poboljšava raspoloženje, funkcionalne sposobnosti i još mnogo toga.

“Kada govorimo o hodanju kao aktivnosti ili nordijskom hodanju to je izuzetno korisna aktivnost koja ima puno zdravstvenih prednosti, posebice u nordijskom hodanju gdje su oslonac i prijenos sila, kojima je tijelo izloženo, raspoređeno na četiri različita oslonca. Rekli bismo da je to hodanje sa četiri noge. Koja je aktivnost bolja, trčanje ili hodanje, to ovisi o osobi i njezinoj razini spreme. Osobno smatram kako nema bolje i lošije aktivnosti, ima samo odabir aktivnosti koja je bolja za svaku osobu pojedinačno”, rekao nam je Borna Šeremet, trener škole trčanja ‘Trčaona’.

A hodati možete na puno više načina nego vam je to vjerojatno poznato.

Obično hodanje je klasično hodanje kakvo koristimo svakodnevno gdje god išli uz poštivanje osnovnog obrasca suprotna ruka noga i zamah rukama prema naprijed koji prati naizmjenični iskorak noge kroz tipičan ciklus hoda.

Nordijsko hodanje je hodanje pomoću specijalno dizajniranih štapova i provodi se na način da se normalnom obrascu hodanja dodaju štapovi koji rasterećuju donje ekstremitete i na račun toga pojačano aktiviraju gornji dio tijela. Time dobivamo rad od preko 90 % muskulature čitavog tijela.

Planinarenje podrazumijeva hodanje na određenoj visini iznad visine mora. Dijeli se na klasično planinarenje, na kojem imamo korištenja štapova koji pomažu lakše svladavanje većih uzbrdica i alpinistički dio koji podrazumijeva savladavanje određenih puteva koji nisu prohodni i zahtijevaju korištenje posebne alpinističke opreme. Dakle planinarenje je klasično hodanje uz mogućnost dodavanja štapova kao pomoć pri savladavanju visine.

Brzo hodanje ili sportsko hodanje bliže je trčanju nego samom hodanju. Kada biste snimili osobu koja sportski hoda to bi izgledalo kao trčanje samo bez faze leta. Noge su čitavo vrijeme pružene te su veliki zahtjevi postavljeni pred mišiće potkoljenice. Ovaj hod, kao i nordijsko hodanje, ima prisutnu stalnu progresiju brzine.

10000 koraka dnevno

Istraživanje koje su napravili znanstvenici iz Japana sugerira kako je 5000 koraka dnevno minimum. To možemo nazvati „preživljavanje“ odnosno broj koraka koji biste trebali napraviti svaki dan kako bi se osjećali dobro i ostali pokretni i u budućnosti. Također su zaključili kako ćete imati više benefita što više koraka napravite, ali najviše se postiže s čarobnom brojkom od 10000 koraka na dan. Tako da stručnjaci savjetuju da uzmete pametne satove ili pametne mobitele i postavite si za cilj 10000 koraka dnevno.

Hodajte do obližnjeg placa udaljenog 10-15 min ili na posao pješke, a ne javnim prijevozom u oba smjera i sakupit ćete barem 3000 koraka. Dok provodite vrijeme na svom mobilnom uređaju pokušajte hodati po kući, stanu ili vrtu i iznenadit ćete se koliko ste prehodali. Još jedan savjet vezan za intenzitet – svakako ga mijenjajte svako malo jer tijelo nije stroj i voli različite podražaje pa mu ih priuštite. Ako se mijenja intenzitet veća je i potrošnja.

Autor:D.D.

ZADNJE VIJESTI


TRISTO SRETNIKA

NAJBRŽI PRST IMA PRAVO NA BESPLATAN PREGLED! Zagreb organizira projekt koji za cilj ima zaštitu kože od sunca, ali i drugih bolesti


VAŽNO JE KRENUTI

Hodajte i mršavite – evo i kako: Stručnjaci su sve izračunali, a vi samo trebate obuti tenisice i – krenuti u šetnju!


OPASNO JE

Dijelite šminku s prijateljicom ili sestrom? ODMAH to prestanite raditi, ako ne želite ‘pokupiti’ ovaj virus!


LJEKOVITA SMJESA

NARODNI LIJEK ZA JAČANJE BUBREŽNOG MJEHURA: Potrebna su vam samo tri sastojka!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article