Hranom protiv raka

Plava riba
Omega-3 masne kiseline iz plave ribe poput sardina, haringe i tunjevine navodno su u stanju da smanji tumore (konzerviranje uništava omega-3 masne kiseline u tunjevini, ali ne i u drugoj plavoj ribi).
• Ako želite da smanjite rizik od tumora, u svoj jelovnik uvrstite brokole, paradajz, žitarice, plavu ribu i maslinovo ulje.
Širenje ideje da hrana ima lekovitu moć započeo je još Hipokrat rekavši: Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana.
Tu teoriju potvrdila je i nauka koja danas različitim vrstama hrane pripisuju lekovita svojstva i ulogu u jačanju imuniteta ili odbrambenih snaga organizma.
Prema britanskim statistikama, čak dve trećine svih slučajeva raka mogu se povezati s nezdravim načinom ishrane.
Rak je na drugom mestu uzročnika smrti u SAD. Nažalost, u većini slučajeva on se ne otkriva godinama sve dok se ne pojave prvi simptomi.
Što se tiče zdravlja, najuspešnije lečenje je preventivno lečenje i upravo u tome ishrana igra najznačajniju ulogu. Ako želite da smanjite opasnost, na svoj spisak za pijacu svakako stavite ovih pet namirnica: brokole, paradajz, integralne žitarice, plavu ribu i maslinovo ulje.
Brokola sadrži sulforofan, kojem se pripisuje snažan antikancerogeni učinak. Dokazano je da ona sadrži različite biološki aktivne sastojke i antioksidanse koji smanjuju rizik obolevanja od nekih tipova raka (creva, pluća, želuca, jednjaka, gušterače, dojke).
Paradajz i šargarepa bogate su betakarotinom, koji pomaže imunom sistemu da eliminiše potencijalno kancerogene ćelije.
Namirnice s mnogo vlakana (integralni hleb, tamni pirinač, pasulj i musli) smanjuju rizik oboljevanja od raka debelog creva.
Maslinovo ulje sadrži antioksidante uz čiju se pomoć organizam bori protiv raka, a stručnjaci kažu da je najbolja preventiva za rak dojke i kože.