Hronični umor simptomi i prirodno lečenje

hronicni umor simptomi

Hronični umor kao i pospanost u toku dana pogađa sve veći broj ljudi i značajno im narušava kvalitet života. Pravilna ishrana i rano otkrivanje uzroka su od ključnog značaja za lečenje pomenutih tegoba.

Hroničan umor se nalazi u zvaničnoj listi Svetske zdravstvene organizacije kao oboljenje koje pogađa milione ljudi. Ipak i pored toga još se uvek ne shvata potpuno ozbiljno. Malaksalost i iscrpljenost organizma mogu značajno ograničiti naše svakodnevne aktivnosti. Manjak energije, nedostatak koncentracije nas ograničavaju u velikom broju aktivnosti.

Simptomi hroničnog umora javljaju se najčešće kod žena, mada sve češće pogađaju i  muškarace. Najnovija istraživanja i statistike takođe ukazuju i na sve češću pospanost kod dece.

U nastavku članka saznajte kako da nadoknadite energiju prirodnim putem i rešite probleme sa hroničnim umorom jednom za svagda.

4 razloga za hronični umor

Ako se povremeno osećate umorno i jedva ustanete ujutru iz kreveta, to je normalna pojava. Međutim, ako to stanje traje duži period i ozbiljno otežava svakodnevne aktivnosti, obratite se lekaru i proverite sledeće:

Usporena štitnjača

Hipotireoza je jedan od glavnih uzročnika hroničnog umora. Smanjeno lučenje tiroidnih hormona pogađa ceo organizam, usporava metabolizam, slabi koncentraciju i uzrokuje pospanost u toku dana.

Alergija ili intolerancija na hranu

Nije isto da li ste alergični ili samo intolerantni na određene namirnice, ali i u jednom i u drugom slučaju posledica može biti hronični umor. Pored testova intolerancije na hranu, možete voditi i dnevnik ishrane i sami otkriti koje vam namirnice ne prijaju.

Hronična nesanica

Ako patite od nesanice, teško da ćete imati dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Umesto lekova, popijte svako veče, pola sata pre spavanja, solju čaja od matičnjaka, lipe, lavande ili kamilice.

Malokrvnost

Ako ste hronično umorni, obavezno prekontrolišite krvnu sliku. Malokrvnost nije nimalo bezazlena, a osim konstantnog umora, mogu se javiti opadanje kose, otežano disanje i nervoza. Ukoliko primetite nedostatak vazduha i zevanje vam je češće nego inače, javite se lekaru.

Simptomi hroničnog umora koje ne smete zanemariti

Osim 4 glavna razloga za nastanak hroničnog umora koje smo naveli, ovo stanje može pratiti ceo niz drugih simptoma.

Simptomi se pojavljuju i nestaju spontano:

Za hronični umor simptomi mogu biti dosta slični kao i za neke druge zdravstvene tegobe. Neretko se javljaju u kombinaciji sa lošom probavom i usporenim metabolizmom. Ako vam je varenje loše, imate tvrdu stolicu, nadutost stomaka ili pak česte prolive preispitajte temeljno vaše zdravlje.

U nekim slučajevima javljaju se alergije ili preosetljivost na neke od namirnica, mirise, lekove ili hemikalije.

Isto tako hroničan umor mogu pratiti suva usta, zamućen vid i vrtoglavica, pojačano noćno znojenje, mučnina pa čak i nesvestica. 

Bol u grudima, uhu ili bol u vilici, jutarnja ukočenost zglobova, stalna mučnina i aritmija zahtevaju hitno javljanje lekaru.

Za hronični umor simptomi su i anksioznost, depresija, napadi panike, zamagljen vid, otežano disanje, osetljivosti na svetlo, bol u očima, kao i naglo mršavljenje ili debljanje.

Malaksalost i pospanost u toku dana

Stručnjaci smatraju da su glavni uzročnici za hronični umor:

Pospanost u toku dana može da se javi i kao pratilac nekih drugih oboljenja.

A to su:

Hronicni umor ponekad uzrokuju i toksini koji u organizam dospevaju putem hrane, vode i vazduha. Naime, kada pređu granicu koju organizam može da toleriše, dolazi do pada imuniteta, a upravo to je okidač za razne zdravstvene tegobe. Baš zbog toga, preporućuje se da se najmanje jedanput godišnje sprovede čišćenje ili detoksikacija organizma.

U kakvoj su vezi  kandida i hronični umor

Nepravilna ishrana koja obiluje šećerom i proizvodima od belog brašna, kao i prekomerna upotreba antibiotika, doprinose rastu kandide.Tada organizam mora trošiti više  energije kako bi se odbranio od opasne i uporne gljivice. Usled nje javlja se hronični umor. Mnogi stručnjaci smatraju da kandida osim uobičajenih tegoba može uzrokovati alergiju, artritis, pa čak i maligni tumor tj rak.

Kako se postavlja dijagnoza hroničnog umora

Hronični umor ponekad ima blage simptome koji minimalno remete normalan život i sposobnost za rad. Tada ne zahteva neko ospežnije lečenje. Međutim, ako ovo stanje potraje godinama, tada se mogu javiti ozbiljne posledice i nephodno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu prepoznavanja većeg broja karakterističnih simptoma. Ukoliko je već došlo do teške mentalne i fizičke iscrpljenosti, koja traje najmanje šest meseci i pogoršava se posle telesnog ili umnog napora, tada nemate šta da čekate.

Pored toga, lekar uvek prvo mora isključiti mogućnost da se u pozadini ovih simptoma krije neka druga bolest.

Šta je hronični umor

Stalno ste pospani  – ova hrana vam može pomoći! 

Nutricionisti savetuju konzumiranje hrane bogate biljnim vlaknima koja pospešuju metabolizam ugljenih hidrata. Ona tako pomažu organizmu da troši manje energije. Uz navedeno vezuju i otrovne materije i produkte metabolizma, doprinoseći detoksikaciji tela. Posledično otklanjaju hronični umor.

Preporučena dnevna doza vlakana iznosi od 25 do 30 grama.

Na meniju bi trebalo da vam se nađu i neke od sledećih namirnica:

Korisna je upotreba ljutih začina – bibera, karija, rena i ljute paprike koji podstiču prirodnu detoksikaciju organizma.  

Poželjno je da se dan započne doručkom, a tokom dana treba konzumirati dva glavna obroka i dve lagane užine.

Koje namirnice ne smete jesti

Izbegavati masnu, prerađenu i konzervisanu hranu, rafinisane šećere zbog sadržaja trans masti i suhomesnate proizvode.

Smanjite konzumaciju pohovanih jela i onih prženih u dubokom ulju.

Izbegavajte slane i slatke grickalice, brzu hranu i veću količinu kafe, dok alkohol treba potpuno izbaciti. 

S obzirom na to da osećaj iscrpljenosti može da se javi usled blage dehidratacije, svakodnevno treba piti najmanje dva litra tečnosti. Najbolje vode ili limunade zaslađene medom.

Najbolji čajevi za lečenje hroničnog umora

U našoj narodnoj medicini postoji velik broj receptura namenjenih za lečenje hroničnog umora. Mi ćemo sa vama podeliti više čajeva i čajnih mešavina za ovu namenu.

Pomešati jednake delove matičnjaka, petrovca,sladića i bobica kleke. Uzeti pet kašika mešavine i preliti litrom ključale vode. Ostavite poklopljeno napitak da odstoji jedan puni sat.  Posle toga procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Sledi još jedan odličan čaj za hronični umor.U njegov sastav ulaze žalfija, nana, majčina dušica, ruzmarin i matičnjak.

Preliti kašiku sitno seckane žalfije sa 6 dl ključale vode i kuvati tri minuta. Potom dodati dve kašike pripremljene mešavine od ostalog lekovitog bilja i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta. Piti po šolju čaja tri puta dnevno pola sata pre jela.

Kombinacija domaćeg meda sa jabukovim sirćetom pomaže kod hroničnog umora

 Pomešati tri kašičice sirćeta sa 200 g meda i svake večeri uzimati po kašičicu. Ovaj prirodni lek pomoći će vam i ukoliko imate nesanicu.

Moćni trio kopriva, kupina i šipak

Pomešati po 2 kašike sitno iseckane koprive, kupine i šipka. Sve preliti sa 2 litra hladne vode i ostaviti poklopljeno neka odstoji šest sati. Sve zagrevajte do ključanja, pa sklonite sa šporeta i ostaviti neka se prohladi. Procediti i zasladiti sa pet kašika domaćeg meda. Piti tokom dana umesto vode.

Divlje jabuke sa medom i orasima

Samleti 500 g divljih jabuka i pomešati ih sa 500 g šumskog meda i 100 g samlevenih lešnika i oraha. Uzimati tri puta dnevno po kašičicu mešavine sa 2 dl vode.

Pomoći će i komovica

Sipati u staklenu bocu po tri supene kašike sitno iseckanog lista nane i ruzmarina. Zaliti kvalitetnom komovicom ili šljivovicom, pa presuti u staklenu flašu i dobro zatvoriti. Držati na toplom mestu 20 dana i povremeno promućkati. Piti po rakijsku čašicu pre doručka i večere, tokom 20 dana.