Hrvati na udaru opasne životinje koja napada ljeti: Prvo krenu bolovi, a onda slijedi pakao

Autor: I.J.

Svake godine se tijekom ljeta na zaraznom odjelu Opće bolnice Zadar liječi nekoliko pacijenata iz Zadarske županije zbog ugriza najopasnijeg otrovnog pauka – crne udovice. S dolaskom ljeta i turističke sezone, povećava se i opasnost od ugriza ovog pauka, osobito u gusto naseljenim kvartovima Zadra, piše Večernji list.

Crna udovica, karakterističnog izgleda, može biti svjetlo bjelkasta do crna i može se naći na zadarskom zaleđu i na otocima. Ujed pauka često prođe neprimijećeno jer je lagan i ne izaziva trenutačnu bol. Ipak, simptomi koji se javljaju ubrzo nakon ugriza mogu biti izuzetno dramatični.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Dramatični simptomi nakon ugriza

Dr. Boris Dželalija, nekadašnji voditelj zaraznog odjela zadarske bolnice, opisuje simptome koji se javljaju unutar desetak minuta do jednog sata nakon ugriza.

Prema njegovim riječnima najprije se javlja bol u limfnim čvorovima, a potom se širi na područje pasa, križa, trbuha, bedara i potkoljenica. Simptomi uključuju stezanje i pritisak u prsnom košu, grčenje, drhtavicu, crvenilo lica, oticanje kapaka, suzenje očiju, osjećaj žarenja u tabanima te strah od smrti. U nekim slučajevima može doći do oskudnog mokrenja ili potpunog zastoja.

Opisani simptomi mogu oponašati akutno kirurško stanje, srčani udar ili akutnu psihozu, a u posebno su rizičnoj skupini srčani bolesnici i osobe s visokim tlakom. U Zadru je zabilježen jedan smrtni slučaj od ugriza crne udovice.

Opasne okućnice

Izloženost ugrizu crne udovice najčešća je tijekom poljoprivrednih radova, berbe povrća, rada s vinovom lozom, sjedenja u travi i kampiranja. Opasnost je prisutna i u okućnicama jer se pauk približio naseljima. Liječenje je uglavnom simptomatsko, što uključuje mišićne relaksanse, analgetike i kalcij, no ključna je primjena antitoksina, koji se danas uglavnom uvozi iz inozemstva.

Čuveni japanski doktor tvrdi da je otkrio tajnu dugovječnosti: ‘Ovo biste trebali raditi svaki dan’

Dr. Dželalija godinama apelira na važnost prevencije kroz zdravstveni odgoj, mehanizaciju poljoprivrede i korištenje zaštitne odjeće. Njegovi su napori rezultirali većom sviješću među poljoprivrednicima i kamperima o potrebi nošenja zaštitne odjeće i provjere obuće koja ostaje vani preko noći.

“U našoj županiji godišnje imamo od tri do pet ili više slučajeva ugriza crne udovice”, zaključuje dr. Dželalija za Večernji list, naglašavajući važnost kontinuirane edukacije i prevencije kako bi se smanjio broj ugriza i osiguralo pravovremeno liječenje.

 

 

 

Autor:I.J.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More